Putin: "Turkiet stödjer terrorister"

UTRIKES

Ryssland. Den ryska presidenten Vladimir Putin gick i sitt årliga tal till nationen till hård attack mot Turkiet.

Landets nedskjutning av det ryska stridsflygplanet i förra veckan var ett "vedervärdigt krigsbrott", dundrade presidenten.

Turkiet stödjer terrorister och kommer att få ångra vad de gjort, sade presidenten, enligt Reuters.

Putin passade också på att tillkännage ytterligare sanktioner mot Turkiet. Redan nu råder importförbud på en del turkisk mat. Ryssland har också anklagat den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans familj för att dragit fördelar av IS smuggling av olja. Turkiet avvisar anklagelserna.

Inte vapenskrammel

– Vi planerar inte något vapenskrammel, men om någon tror att man kan begå ett sådant här vedervärdigt krigsbrott, att mörda våra medborgare, och komma undan med åtgärder som rör deras tomater ... är det ett gruvligt misstag.

Bara minuter efter att Putin slutat tala sade hans energiminister Alexander Novak att de rysk-turkiska samtalen om gasleveranser till Turkiet stoppats. En symbolisk handling, enligt Reuters, som var ämnad att lägga kraft bakom presidentens ilska.

Från turkiskt håll har anklagelserna också fortsatt att hagla. Men tonen har alltjämt varit mer försonande.

I ett uttalande från den turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu sägs att Turkiet mer än gärna delar detaljer om vad som hände när det ryska planet sköts ned, uppger Reuters.

Utrikesministermöte

I samband med ett möte med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Belgrad träffades Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu. Det var första gången de två möttes efter den turkiska nedskjutningen av ett ryskt stridsplan.

Cavusoglu sände sina kondoleanser till den dödade ryske pilotens anhöriga, men konstaterade att det var orealistiskt att tro att problemen kunde lösas under ett möte. Samtalet varade i 40 minuter.

TT