Grekisk hjälpbön räddar Schengen

UTRIKES

Flyktingkrisen. Grekland ber om flyktinghjälp från övriga EU - och räddar sig därmed sannolikt från att tillfälligt kastas ut ur Schengen-samarbetet.

Grekland har varit under hård press från andra EU-länder för att få bättre kontroll på sina gränser men har nu bett om hjälp på flera olika sätt. Det handlar dels om praktisk hjälp i form av tält, generatorer och första hjälpen-utrustning via EU:s civilförsvarsmekanism, dels om hjälp från gränsenheten Frontex om att sköta registreringen vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Framför allt har Grekland också bett om att en särskild snabbinsatsgrupp - Rabit - ska sättas in av Frontex på Egeiska havet. Sistnämnda ansökan ska nu behandlas "med prioritet", meddelar EU-kommissionen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med att Grekland nu har undvikit att bli tillfälligt avstängt från Schengen-samarbetet.

– Ja, det tror jag. Och framför allt så har vi ju försäkrat oss om att vi kan vara med och hjälpa och stärka EU:s yttre gräns, sade Ygeman i samband med fredagens möte för EU:s justitie- och inrikesministrar i Bryssel.

– Med Greklands besked om att de välkomnar en Frontex-insats så har vi kommit ett litet steg längre bort från ett sammanbrott för Schengen-systemet, konstaterade Ygeman.

TT