FBI ser skjutning som terrorbrott

UTRIKES

USA. USA:s federala polis FBI utreder dödsskjutningen i San Bernardino i Kalifornien som ett terrorbrott.

FBI-chefen James Comey misstänker inte att brottsparet ingår i någon större organisation.

David Bowdich, som är biträdande FBI-chef i Los Angeles, sade på den dagliga presskonferensen i San Bernardino att brottet nu karakteriseras som "en terrorhandling".

– Vi har funnit bevis som visar på omfattande planering, sade Bowdich.

Därmed utreds brottet på federal nivå av FBI och statliga myndigheter.

James Comey utvecklade senare misstankarna:

– Än så länge ser vi inga tecken på att dessa mördare var del av en större grupp eller cell. Det finns inga indikationer på att de ingick i ett nätverk, sade Comey.

Lojalitetsförklaring

Utspelen från FBI kom efter en dag av spekulationer om eventuella kopplingar mellan paret och Islamiska staten.

Representanter för Facebook sade att 27-åriga Tashfeen Malik lagt upp en lojalitetsförklaring till IS grundare Abu Bakr al-Baghdadi i samband med attacken mot en personalfest i onsdags. Hon ska dock ha skrivit under annan identitet och kopplingen till kvinnan är oklar.

28-årige Syed Farook och hans hustru tycks ha försökt sopa undan spåren efter sig innan de sköt ihjäl 14 personer och skadade 21. Deras mobiltelefoner har hittats sönderslagna och hårddisken fanns inte kvar i deras dator, rapporterar CNN.

Flera rörbomber och stora mängder med ammunition som hittats i parets hem indikerar att de planerat någon form av dåd, men det är oklart om skjutningen i så fall varit en del av planen.

Enligt myndighetskällor till CNN ska Farook ha kommunicerat - men sporadiskt och senast för flera månader sedan - med åtminstone en person som utretts för möjliga terrorkopplingar. Samtidigt har Farooks utlandsresor till Saudiarabien och Pakistan bidragit till misstankar om en eventuell radikaliseringsprocess, något dock flera som kände paret ställt sig främmande till.

Triggar debatt

Som så många gånger förr efter masskjutningar säger Obama att lagstiftarna nu måste ta sitt ansvar och begränsa privatpersoners tillgång till vapen. Han får medhåll av demokraternas presidentkandidater Bernie Sanders och Hillary Clinton.

Flera republikanska presidentkandidater drar i stället växlar på de misstänkta terrorkopplingarna.

– Det här (dådet) politiserades ögonblickligen, konstaterar Björn Ottosson, doktorand i statsvetenskap och USA-expert vid Stockholms universitet, till TT.

– Nu, när mycket tyder på att det rör sig om terror, används det för att diskvalificera Obamas utrikespolitik gentemot Syrien och Mellanöstern och hans argument att det är lokala konflikter som inte kommer att nå USA på hemmaplan.

Blodbad

Farook arbetade som miljöinspektör och enligt vittnen hade han tidigare under kvällen upprört lämnat lokalen där hans arbetsplats höll personalfest. Ett 80-tal personer befann sig där när han återvände i sällskap med hustrun och öppnade eld med automatkarbiner och pistoler.

Paret sköts senare till döds i sin flyktbil av polis.

FAKTA

Skottdåd i USA

Massakern i San Bernardino är den som krävt flest liv i USA sedan angreppet i en skola för småbarn i Newtown i Connecticut 2012. Då sköt en ung man ihjäl 26 personer, bland dem 20 barn.

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

TT