Hämnd utkrävs på IS "medlöpare"

UTRIKES

Irak. När områden som hållits av Islamiska staten (IS) befrias dokumenteras inte bara den brutala rörelsens massmord och övergrepp. Hämnd utkrävs av andra folkgrupper på sunniaraber som ses som IS medlöpare.

Sexton massgravar har hittats i Sinjar i norra Irak efter det att staden återtogs från IS, enligt FN:s människorättsorgan UNHCR. FN-organet har fått rapporter om grova brott som begåtts när IS kontrollerade området, bland annat har civila kidnappats, bränts och halshuggits.

IS intog Sinjar i augusti 2014 och genomdrev en brutal kampanj där invånare massakrerades, förslavades och våldtogs. Målet var främst den yazidiska folkgruppen, som är störst i staden. FN har beskrivit attacken som ett möjligt folkmord. Kurdiska, USA-stödda styrkor, återtog Sinjar den 13 november i år.

FN varnar nu samtidigt för att sunniaraber i områden som återtas från IS utsätts för övergrepp från andra etniska och religiösa grupper, som beskyller dem för att stödja rörelsen. Den irakiska armén, kurdiska styrkor och miliser med band till dessa misstänks för övergreppen.

FN-taleskvinnan Cécile Pouilly beskriver övergreppen som "utbredda". De har särskilt noterats i provinserna al-Anbar, Diyala, Kirkuk, Saladin och i den kurdiska regionen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM