Sensationellt vrakfynd i Colombia

UTRIKES

Colombia. Colombia har hittat det över 300 år gamla vraket efter den mytomspunna spanska galeonen San José. Troligen återstår knappt något av skeppet, men rykten om en dyrbar last har länge lockat skattjägare.

"Goda nyheter!" twittrade den colombianske presidenten Juan Manuel Santos och lovade att fler detaljer om vrakfyndet ska avslöjas på en presskonferens under lördagen (lokal tid).

San José, ibland kallad skeppsvrakens "heliga graal", ingick i spanska flottan. Hon sjönk under en sjöstrid 1708 utanför hamnstaden Cartagena, och en USA-baserad dykfirma som på 80-talet uppgav sig ha lokaliserat henne har hävdat att vraket ligger på cirka 200 meters djup, skriver Reuters.

Bara en hög kvar

Skeppsmask, som trivs i den karibiska havsmiljön, har troligen för länge sedan tuggat i sig större delen av träskeppet, konstaterar marinarkeologen Johan Rönnby.

– I det här fallet är det en hög med barlaststen, korroderat järn och rostiga kanoner. Och så kanske skatter då, säger han till TT.

Det är därför svårt att veta om man ens hittat rätt vrak, tillägger han.

Colombias högsta domstol har slagit fast att lasten tillhör Colombia, och inte det amerikanska bärgningsföretaget som 1981 ska ha hitta platsen där skeppet sjönk. Även en amerikansk domstol har dragit slutsatsen att San José tillhör den colombianska staten.

Att presidenten gör en stor sak av det påstådda fyndet kan delvis ses som en markering av Colombias rätt till fynd på sina vatten, tror Johan Rönnby.

– Det spelar ingen roll var fartyget kommer ifrån eller vem som hittar det. Det tillhör det land vars vatten det ligger på.

"Bara ett blaha-vrak"

Värdet av ädelstenarna och guld- och silvermynten som tros ha funnits ombord på skeppet har uppskattats till flera miljarder kronor, enligt Reuters. Men den eventuella skatten har inte främst ett ekonomiskt värde utan ett historiskt eftersom den förmodligen kommer att placeras på museum om den plockas upp, menar Johan Rönnby.

Själv är han inte särskilt imponerad av vrakfyndet.

– Vi har 500-600 år gamla vrak som är betydligt mer välbevarade i svenska vatten. Det finns massor av vrak i Stockholms skärgård. Och om man jämför med danska kungliga flaggskeppet från 1495 som finns i Ronneby skärgård är det här bara ett blaha-vrak.

TT