Obama manar till enighet efter dåd

UTRIKES

USA. IS hävdar att paret bakom masskjutningen i Kalifornien var anhängare till extremistgruppen. FBI utreder dådet som ett terrorbrott, men ser inga tecken på att gärningsmännen varit del av något nätverk.

President Obama uppmanar amerikanerna till enighet.

Onsdagens dåd i San Bernardino, där makarna Sayed Farook och Tashfeen Malik sköt ihjäl 14 personer, rubriceras nu som "en terrorhandling" av den federala polisen. Detta efter uppgifterna om att Malik svurit trohet till den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) ledare på ett konto på Facebook, där hon antagit ett alias. Den sociala mediejätten har bekräftat uppgifterna.

Enligt FBI-chefen James Comey pekar utredningen mot att gärningsmännen radikaliserats och att de kan ha "inspirerats av utländska terrororganisationer", skriver Reuters. Samtidigt finns inget som tyder på att paret varit del av något organiserat nätverk, uppger Comey.

IS: Anhängare bakom dåd

IS har gått ut med ett uttalande i sin egen radiokanal al-Bayan om att två av dess anhängare låg bakom attacken. Senare släppte man även en engelskspråkig version av uttalandet, där "anhängare" bytts ut till "kalifatets soldater", rapporterar AFP.

Källor inom den amerikanska regeringen har tidigare sagt att det inte finns några bevis för att IS varit inblandad i dådet.

USA:s president Barack Obama lovar att federala utredare ska ta reda på vad som fick paret att begå brottet. Han uppmanar också amerikanerna att stå enade.

– Vi är starka. Och vi är motståndskraftiga. Och vi kommer inte låta oss terroriseras, sade Obama i sitt veckoliga uttalande, där han också passade på att förnya sina krav på strängare vapenkontroller.

Omfattande attentat

Om misstankarna om ett islamistiskinspirerat terrormotiv visar sig stämma är dådet det blodigaste i den kategorin i USA sedan terrorattentaten den 11 september 2001, enligt Reuters.

Både Farook och Malik sköts till döds i en skottväxling med amerikansk polis, några timmar efter att paret i militärliknande svarta kläder stormade in på en personalfest för offentliganställda i San Bernardino och öppnade eld med automatkarbiner och pistoler.

Utöver de 14 dödsoffren, skadades också 21 personer.

I parets gemensamma hem har utredarna hittat en omfattande arsenal med vapen, bland annat kring ett dussin rörbomber.

FAKTA

Skottdåd i USA

Massakern i San Bernardino är den som krävt flest liv i USA sedan angreppet i en skola för småbarn i Newtown i Connecticut 2012. Då sköt en ung man ihjäl 26 personer, bland dem 20 barn.

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas årligen.

Enligt shootingtracker.com har 352 så kallade masskjutningar inträffat i USA i år, där fyra eller fler har skjutits av samme gärningsman.

Omkring 21 000 personer i USA begår självmord med skjutvapen årligen.

TT