Turkisk styrka i Irak väcker ilska

UTRIKES

Irak. Turkiet anklagas av Irak för att "fientligt" och olagligt kränka landets territorium, sedan en turkisk styrka i norra Irak uppges ha utökats och försetts med stridsfordon och artilleri.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu anlände på fredagskvällen en styrka om minst 150 soldater och 20-25 stridsvagnar landvägen till en bas nordöst om staden Mosul, som kontrolleras av terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Tränare sedan tidigare

En styrka på omkring 90 turkiska militärer har sedan två år tränat kurdiska peshmerga-soldater och andra som kämpar mot IS.

Till skillnad från kurdiska separatiströrelser i Turkiet och Syrien har det kurdiska regionala styret i Irak goda relationer med Turkiet. Det kurdiska regionala styret och regeringen i Bagdad tvistar om den nordliga Nineve-regionen.

Den irakiske premiärministern Haider al-Abadis kansli fördömer enligt AFP etableringen av ett turkiskt "pansarregemente med ett antal stridsvagnar och artilleri" som en "fientlig handling" och en "allvarlig kränkning av irakisk suveränitet". Irak kräver att Turkiet omedelbart lämnar irakiskt territorium. På lördagen kallade irakiska utrikesdepartementet till sig Turkiets ambassadör i Bagdad.

Den irakiske presidenten Fouad Massoum kallar enligt Reuters "utplaceringen av flera hundra turkiska soldater" för en överträdelse av internationell lag.

Anfall mot Mosul?

Enligt AFP florerar rykten om att den turkiska styrkan, baserad bara tre mil nordöst om Mosul, ska delta i ett länge planerat försök att återta staden. Det förnekas av Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och det kurdiska regionala styrets befälhavare Nureddin Herki. De uppger att det rör sig om en rutinenlig rotation.

– Uppdraget för styrkan som kom var enbart att skydda tränarna och eskortera den tidigare gruppen till Turkiet, säger Herki enligt AFP, och hävdar att styrkan redan återvänt till Irak.

Iraks regering är pressad mellan att ta emot utländsk hjälp och att hävda sitt territorium. När USA:s försvarsminister Ashton Carter i tisdags sade att amerikanska elitförband ska skickas till Irak för att strida mot IS utlöste det omedelbart fientliga reaktioner från flera shiitiska miliser, vilkas stöd den irakiska regeringen förlitar sig på.

TT