Nödställda fast på hustak i Indien

UTRIKES

Indien. Vissa sitter fast på hustak, andra vadar genom vatten för att rädda sin familj. Kritik riktas samtidigt mot regeringen när den indiska delstaten Tamil Nadu brottas med efterdyningarna av översvämningarna som krävt flera hundra människoliv.

I tre dagar satt poliskonstapeln P Krishnaraj och hans familj fast i sitt hus i staden Madras, som även är känd som Chennai. Hemmet var strömlöst och mobiltelefonerna döda. Till slut tvingades polismannen lasta in sin fru och två döttrar i en cykelkärra och vadade med den framför sig genom vattenmassorna för att flytta hem till en kollega.

Monsunregnen, som beskrivits som de kraftigaste på hundra år, har avtagit. Nu är det översvämningarna som är problemet i Tamil Nadu.

Brist på dricksvatten

Myndigheterna arbetar för att återställa kommunikations- och vägnäten samtidigt som de boende i Madras försöker skaffa fram förnödenheter. Delstatshuvudstaden vacklar under en allvarlig brist på dricksvatten och andra livsmedelsvaror, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tusentals soldater och hjälparbetare jobbar med att leverera mat, vatten och filtar till de nödställda i Madras, där somliga sitter fast på hustak och övervåningar. Samtidigt växer kritiken mot regeringens insatser, som beskrivs som långsamma. Lokala tjänstemän har därför tvingats be armén om mer hjälp och hundratals extra soldater och hjälparbetare har skickats till staden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Den här monsunen liknar inget som vi tidigare sett, vi måste få all hjälp vi kan få, säger Atulya Mishra, katastrofkommissionär i Tamil Nadu, till Reuters.

Begränsad flygtrafik

Flygplatsen i Madras har öppnat för begränsad trafik så att förnödenheter ska kunna levereras, skriver India Today.

Uppgifterna om hur många som mist livet i översvämningarna varierar, men det handlar om minst 250 människor.

På ett sjukhus i Madras dog 18 patienter när strömförsörjningen till respiratorer stördes, rapporterar bland andra al-Jazira.

Dödssiffran väntas stiga i takt med att vattnet sjunker undan.

TT