Maktskifte väntas i Venezuela

UTRIKES

Venezuela. Efter 16 år med socialistpartiet vid makten väntas oppositionen i Venezuela vinna söndagens parlamentsval. Men bedömare varnar för att valresultatet kan utlösa nya våldsamheter - och leda till ett politiskt dödläge.

De omkring 19 miljoner röstberättigade venezuelanerna har fått se landets ekonomi försvagas kraftigt i spåren av oljeprisraset, och den egna köpkraften gröpas ur av den skenande inflationen.

33-årige Carlos Silvera, en av väljarna, är missnöjd med otryggheten i landet och att det råder brist på många varor.

– Alla basvaror är svåra få tag på: blöjor, olja, ris, säger Silvera till nyhetsbyrån AFP.

Om prognoserna att oppositionen vinner slår in kan president Nicolás Maduro, den framlidne expresidenten Hugo Chávez handplockade efterträdare, tvingas ändra politisk kurs. Men det finns också risk för politisk paralysering, eftersom Maduros mandatperiod löper ut först 2019.

Läget i Venezuela var spänt inför valet och vissa bedömare är oroliga för att valresultatet ska utlösa nya våldsamheter i landet, där 43 personer i fjol dödades i sammanstötningar mellan oppositions- och regeringsanhängare. Tusentals soldater hade kallats in för att övervaka valet.

FAKTA

Venezuela

Yta: 916 445 kvadratkilometer (dubbla Sveriges)

Befolkning: 30,6 miljoner

BNP-tillväxten sjunker: -4 procent i fjol, prognosen för 2015 är -6,7 procent.

Ekonomi: Det mycket oljerika landet är starkt beroende av priset på "det svarta guldet" som har rasat de senaste åren. Samtidigt har inflationen skjutit i höjden och spås bli 205 procent i år - världens högsta.

Korruptionen är mycket hög. Landet intar plats 161 på Transparency Internationals korruptionsindex.

Mordfrekvensen är den näst högsta i världen efter Honduras enligt FN: 62 mord per 100 000 invånare.

TT