Oväder skapar kaos i Europa

UTRIKES

Europa. Den brittiska regeringen håller krismöte och norska Vikeså jämförs med Venedig. Storm och regnoväder har lett till kaosartade scener på flera håll i Europa.

I Vikeså har kommunhuset evakuerats och stora delar av centrum står under vatten. Flera vägar är avstängda och vårdcentralen har satt in extrapersonal, skriver nrk.no.

– Vikeså är som Venedig, säger lokalpolitikern Ørjan Daltveit och lägger till att situationen är allvarlig, men under kontroll.

Stora mängder regn har även fallit över danska Jylland i helgen. I Holstebo hotar en å att svämma över sina bräddar och räddningstjänsten efterlyser sandsäckar hos kommunen, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

– Det är galet, sammanfattar polisen Henrik Nielsen situationen.

I Storbritannien samlas regeringens krisgrupp Cobra till möte sedan kraftiga regn orsakat omfattande översvämningar i nordvästra England. Där har människor evakuerats från sina hem, och en man miste livet i samband med att en kraftig storm drog fram under natten till söndagen. Hundratals hus har översvämmats och många hushåll är utan ström, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Polisen tror också att en man har dödats sedan han blåst in i sidan på en buss i London.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM