Obama skärper kampen mot terrorism

UTRIKES

USA. Det offentliga samtalet i USA präglas av onsdagens misstänkta terrordåd i Kalifornien.

Attacken får president Barack Obama att hålla ett sällsynt linjetal.

Varje uns av USA:s makt ska utnyttjas för att förgöra terrororganisationen Islamiska staten (IS). Det är budskapet när president Obama natten till måndag talar till nationen i ett försök att återta initiativet efter vad som kallas det värsta terrordådet i landet sedan attackerna mot Washington och New York den 11 september 2001..

Från Ovala rummet

I sitt sällsynta utspel - Obama använder det Ovala rummet i Vita huset för nationella tal mer sällan än flera företrädare - väntades presidenten "diskutera det bredare hotet från terrorism", "hotets natur, hur det utvecklats och hur vi ska besegra det", sade Vita husets talesperson Josh Earnest på söndagen, enligt Reuters.

Talet utlovas också redovisa USA:s åtgärder i kampen mot terror, såväl efter attackerna i Paris som åtgärderna efter terrordåden 2001.

Det är första gången sedan 2010 som Obama håller ett nationellt tal från Ovala rummet, skriver AFP.

Utredningen fortsätter efter masskjutningen i Kalifornien i onsdags, då 14 personer dödades och 21 skadades. Federala polisen FBI tror att gärningsmännen hade planerat ett flertal attacker, att döma av deras vapengömma, skriver Reuters.

På lördagen sökte federal polis igenom ett hus i Riverside i Kalifornien, tillhörande en tidigare granne till gärningsmannen Syed Farook, som tros ha förmedlat skjutvapen som användes i dådet i San Bernardino. Denne man har ingen "uppenbar" koppling till terrorism, uppger en anonym källa för Reuters.

FAKTA

Dådet i San Bernardino

Den 2 december sköt amerikanen Syed Farook, 28, och pakistanskan Tashfeen Malik, 29, ihjäl 14 och skadade 21 människor vid en personalträff för Farooks arbetskollegor i kalifornska San Bernardino.

Det gifta paret anlände med stridsvästar och ska ha använt automatkarbiner och pistoler. De hade även placerat ut en hemmagjord bomb, men den detonerade aldrig. Två timmar efter dådet dödades paret av polis i en eldstrid.

Dådet är enligt AFP den dödligaste masskjutningen i USA på tre år och, om det visar sig vara ett terrordåd, det värsta sedan attackerna mot New York och Washington den 11 september 2001.

TT