Le Pen stärker sitt franska grepp

UTRIKES

Frankrike. Marine Le Pens högerextrema partis försök att vinna över fransmännens förtroende efter terrordåden i Paris kan ha lyckats. Hennes parti Nationella fronten gick starkt framåt i regionalvalens första omgång.

De första prognoserna visade på söndagen att Nationella Fronten hade fått flest röster i 6 av Frankrikes 13 regioner.

Minuterna efter att vallokalerna hade stängt klockan 20 visade de första prognoserna att Nationella Fronten hade fått mellan 27,2 och 30,8 procent av rösterna nationellt. Marine Le Pen, som själv kandiderar för Nord-Pas-De-Calais-regionen i norr, och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen som kandiderar i Provence-Alpes-Côte-dâ™Azur, hade vardera dessutom vunnit mer än 40 procent av rösterna.

– Det är ett fantastiskt resultat som vi välkomnar med ödmjukhet, sade Marine Le Pen strax efter att resultaten offentliggjordes.

– Jag uppmanar alla som känner sig som patrioter att rösta på oss så att Frankrike kan återgå (till sin forna) storhet och lycka.

De två partier som fått flest röster i en region kommer att mötas i en andra valomgång på söndag.

Skriver historia

Det är ett historiskt resultat för ett parti som under decennier ratats för sin främlingsfientliga hållning, men som under Marine Le Pens ledarskap arbetat hårt för att bli mer rumsrent. För första gången ser partiet ut att kunna få kontroll över en, eller rent av flera, franska regioner.

– Marine Le Pen har visat sig väldigt stark och skicklig, hon har lyckats klara övergången både från sin pappas (Jean-Marie Le Pen) arv och samtidigt föra in helt nya personer från sin generation i ledningen, säger Ingmarie Froman, frilansjournalist och Frankrikekännare.

Valen är de första som hålls efter terrordåden i Paris den 13 november och resultatet kan ses som ett kvitto på fransmännens politiska förtroende. Valen är även de sista före 2017 års presidentval.

Styret av en region handlar främst om lokala frågor som lokaltrafik och skolor. För Marine Le Pen innebär en seger även en språngbräda inför hennes kandidatur i presidentvalet.

– Det här är enormt viktiga symbolsegrar och hon får en hel politikerkader som får tränas i politiskt arbete, säger Froman.

"Inga taktiska allianser"

Förre presidenten Nicolas Sarkozys konservativa parti Republikanerna (Les Républicains) gick tillsammans med allierade centerpartier också starkt fram, med 27 procent av rösterna på nationell nivå.

President Hollandes regerande Socialistparti var den stora förloraren och kom på en tredje plats med 22,7 procent enligt preliminära vallokalsundersökningar.

De partier som går vidare till en andra omgång kan enligt franska valregler bilda koalition med partier som slagits ut i den första omgången, men som fått minst fem procent av rösterna. Detta skulle kunna utnyttjas av partier för att taktiskt försöka stänga ute Nationella Fronten från att vinna kontroll över ett antal regioner. Sarkozy avvisade direkt alla sådana planer.

– Det kommer inte att bildas taktiska allianser i den andra omgången, sade han.

Partier på vänsterkanten föreslår allianser för att motarbeta Nationella fronten.

FAKTA

Regionalvalen i Frankrike

Valen gäller det politiska styret i Frankrikes 13 regioner.

De regionala valen hålls i två omgångar: den 6 december och den 13 december.

Framförallt tre partier konkurrerar om regionstyre: President François Hollandes regerande Socialistparti, Marine Le Pens Nationella Fronten och förre presidenten Nicolas Sarkozys Republikanerna (Les Républicains), men även mindre partier som deltar.

Om inget parti vinner absolut majoritet, går de partier som har mer än 10 procents stöd i den första omgången automatiskt vidare till den andra valomgången.

Partier som nått över 10-procentsgränsen och därmed kvalificerat sig till den andra omgången kan också bilda koalitioner med partier som under första omgången nått över 5 procent.

Det är de sista valen innan 2017 års presidentval.

TT