Turkiet reagerar efter Irakvarning

UTRIKES

Irak. Irak kräver att Turkiet inom två dygn återkallar sin utökade militära styrka utanför den jihadistkontrollerade staden Mosul i norr. Turkiet lovar stoppa fortsatta truppförflyttningar.

– Om denna styrka inte dragits undan inom 48 timmar har Irak rätt att använda alla till buds stående medel, meddelade premiärminister Haider al-Abadis kansli på söndagen.

Turkiet svarar att landet inte kommer att förlägga några styrkor till området. Vad det betyder för styrkan som redan är på plats är oklart, men Irak lär i praktiken vara hänvisat till diplomatiska åtgärder eftersom dess armé är underlägsen Turkiets och uppbunden i strider med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Turkiska medier rapporterade tidigare att turkisk militär på fredagskvällen förstärkte en enhet, som sedan ett par år tränat kurdiska peshmerga-soldater i Irak, till 600 soldater, plus ett antal stridsvagnar.

Den turkiska regeringen har hävdat att styrkan enbart ska skydda den träningsmission som tidigare godkänts av Bagdad och syftar till att bekämpa IS, men Iraks försvarsminister Khaled al-Obeidi säger att styrkan är större än vad som behövs för den uppgiften.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM