Obama utesluter markkrig mot IS

UTRIKES

USA. Masskjutningen i San Bernardino visar att terrorhotet gått in i en ny fas, anser president Barack Obama. Men USA ska inte dras in i något "långt och kostsamt markkrig i Irak eller Syrien", sade han i ett sällsynt tv-sänt tal från Ovala rummet.

I det 14 minuter långa linjetalet försäkrade Obama det amerikanska folket att extremiströrelsen Islamiska staten (IS) kommer att förgöras.

– Vår militär kommer att fortsätta jaga rätt på terroristkonspiratörer i alla länder där det är nödvändigt.

Han kallade masskjutningen i Kalifornien, där ett gift par dödade 14 människor, för ett terrordåd. Enligt Obama hade makarna, som sköts ihjäl av polis, "omfamnat en perverterad tolkning av islam som kräver krig mot USA och västländerna".

Den röda tråden genom hela talet var en bön om att landet ska stå enat mot hoten, och att inte definiera det "som ett krig mellan Amerika och islam".

– Om vi ska lyckas besegra terrorismen, måste vi göra muslimska samhällen till våra starkaste allierade, snarare än att skjuta bort dem genom misstänksamhet och hat, sade Obama i det berömda Ovala rummet i Vita huset.

Han manade återigen om strängare lagar för vapenkontroll - vilket retade hans politiska motståndare i Republikanerna.

– Låt mig vara tydlig: Att avväpna fler laglydiga medborgare kommer inte stoppa massmördare och terrorister, sade senatorn Rand Paul.

TT-AFP-Reuters