Le Pen skakar hela Europa

UTRIKES

Frankrike. Familjen Le Pen jublar högre än någonsin efter Nationella frontens succé i Frankrikes regionalval.

Extremhögerns framgångar kan få enorma konsekvenser för landet - och hela kontinenten.

– Det är tråkigt och besvärande. Att nationalism och extremism får politiska framgångar är inte vad vi behöver. Jag är rädd för att vi ser framför oss mer av konflikter i samhället ju mer extremism växer, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Samtidigt jublas det friskt hos Nationella fronten. Partiledaren Marine Le Pen och hennes systerdotter Marion Maréchal-Le Pen har kommande söndag stora möjligheter att ta över styret i varsin fransk region. Och detsamma gäller för ytterligare fyra av deras partikamrater i de totalt 13 regionerna.

– Det är en tydlig markering om deras dragningskraft, säger journalisten och författaren Bim Clinell, som länge följt Nationella fronten.

Ekonomisk varning

I institutet Opinion Ways undersökning av viktiga valfrågor i söndags hamnar den ekonomiska utvecklingen i topp.

Fast det gäller inte för Nationella frontens väljare. De anger i stället invandringen (76 procent), säkerheten (74 procent), flyktingströmmarna (59 procent) och kampen mot terrorismen (54 procent) som de viktigaste anledningarna till hur de röstade.

Att ekonomin hamnar långt bakom skapar oro hos både näringsliv och fackförbund. Om Le Pens framgångar fortsätter kan hon mycket väl väljas till president år 2017, med en ekonomisk politik som bygger på slopad euro, protektionism och en sänkning av allt från pensionsåldern till priset på el, bensin och tågbiljetter.

"Statsskulden skulle explodera omedelbart och katastrofalt . . . Det är åtgärder som tillhör en förgången era", varnar S-tidningen Le Monde.

Även utrikespolitiskt hägrar en helt ny verklighet med ett nationalistiskt Le Pen-land som vill montera ned EU och hellre samarbeta med Ryssland än USA.

Rösta på utmanaren?

På kort sikt grubblar motståndarna över vilka allianser som kan byggas inför den avgörande omgången i regionalvalet. På flera håll - men långt ifrån överallt - manas till att rösta på Nationella frontens starkaste utmanare, oavsett politisk färg.

Andra hämtar styrka i att betydligt fler väntas rösta i omgång två än de cirka 50 procent som gjorde sitt i söndags.

Samtidigt hörs också en och annan förhoppning om att Le Pen och Co. i slutändan ska besegra sig själva genom att visa sig oförmögna att styra de regioner de eventuellt tar över.

Dysterheten är dock stor, efter ett år med terror, flyktingkris och växande extremism.

"Jag föreslår en folkomröstning för att annullera år 2015", twittrar journalisten Pierre Romera.

FAKTA

Le Pen, Le Pen och Le Pen

Jean-Marie Le Pen (född 1928) grundade Nationella fronten (Front National) 1972 och var dess ledare fram till 2011. Han tog sig 2002 till den avgörande omgången i presidentvalet, men förlorade där stort mot Jacques Chirac. Har i år uteslutits ur det egna partiet efter att ha upprepat sin gamla ståndpunkt om att nazisternas gaskamrar var "en detalj i historien". EU-parlamentsledamot sedan 1984.

Marine Le Pen (född 1968) är yngsta dotter till Jean-Marie och partiledare sedan 2011. Har sedan 2004 suttit i EU-parlamentet, där hon nu leder partigruppen ENF med bland andra italienska Lega Nord, belgiska Vlaams Belang och Geert Wilders nederländska Frihetsparti. Fick 40,6 procent av rösterna i första valomgången i regionalvalet i Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

Marion Maréchal-Le Pen (född 1989) är barnbarn till Jean-Marie och systerdotter till Marine. Är sedan 2012 en av Nationella frontens endast två ledamöter i det franska parlamentets underhus. Fick 40,5 procent av rösterna i första valomgången i regionalvalet i Provence-Alpes-Côte d'Azur.

TT