Danmark skruvar åt flyktingpolitiken

UTRIKES

Flyktingkrisen. Så snabbt som möjligt ska Danmark nu skärpa sina asylregler. Bland annat försvåras anhöriginvandring och asylsökande får själva betala för att bo på asylanläggningar.

Efter flyktinguppgörelsen mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna konstaterar migrations- och integrationsminister Inger Støjberg att Danmark nu kommer att ha den stramaste asylpolitiken av alla grannländer.

Halva Europa

Det danska beslutet är inte det första för att skärpa asylregler, men det kommer efter att både Tyskland och Sverige på senare tid förändrat sina regler.

– Halva Europa håller på med det här. Men om alla sänker sin attraktivitet, så blir ju förhållandet mellan olika länders attraktivitet oförändrad, säger Joakim Ruist, migrationsforskare på Handelshögskolan i Göteborg.

Danmark vill bland annat att flyktingar med tillfällig skyddsstatus ska få vänta i tre år på familjeåterförening och asylsökande ska själva få betala för att bo på asylcenter, om de har pengar till det. Myndigheterna får samtidigt rätt att ta kontanter och värdesaker från asylsökande för att försäkra sig om att de betalar för sitt uppehälle.

Snabba ryck

Det kommer också att bli svårare att få permanent uppehållstillstånd och tillfälliga uppehållstillstånd kortas från fem till två år. Lagförslaget läggs nu fram i Folketinget och de nya reglerna ska börja gälla så snart lagen antagits.

– Man kommer inte så mycket längre ner än vad man redan har begett sig utan att faktiskt röra asylrätten, säger Joakim Ruist om de regelförändringar som sker i Sverige och Danmark.

Han tror i stället att det kan bli mer gränskontroller, att mer ansträngningar görs för att mota bort människor.

I fredags presenterades ett förslag om gränskontroller i Danmark. Där heter det att "eftersom Sverige, Norge och Tyskland har infört tillfälliga gränskontroller kan vi inte utesluta att det också blir nödvändigt för Danmark".

FAKTA

Några av de danska förslagen

Kortare varaktighet för tillfälliga uppehållstillstånd.

Längre väntan på familjeåterförening för flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd.

Svårare att få permanent uppehållstillstånd.

De asylsökande som har möjlighet ska betala för att bo på asylcenter.

Möjlighet för myndigheter att undersöka om asylsökande har pengar och värdesaker med sig.

Sänkta krav på tillfällig inkvartering, till exempel ska fler personer kunna bo i samma rum.

Lagen ska träda i kraft omedelbart när den antas.

TT-Ritzau