Stulna irakiska vapen i IS:s händer

UTRIKES

Irak. Vapen som sänts till Irak för att bekämpa bland annat Islamiska staten (IS) hamnar ofta i terrorgruppens händer. Huvuddelen av IS vapen kommer från irakiska vapenlager, tillhandahållna av USA, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

Mellan 2003 och 2007 skickade USA och dess allierade över en miljon vapen till Irak för att stödja den irakiska armén. Vapnen har många gånger hamnat i fel händer. I en ny rapport från Amnesty International framgår att IS är en av de grupper som lagt beslag på de amerikanska vapnen. Men jihadistgruppen har också tillskansat sig vapen och ammunition från andra länder - bland dem Ryssland, Kina och Serbien. Det är främst automatkarbiner, handeldvapen och granater som hamnat hos IS, men också pansarvagnar och olika former av raketgevär. Vapnen har framförallt tagits från illa bevakade militärförråd som plundrats av terrorgruppen de senaste åren, enligt rapporten.

Det finns också uppgifter om illegal vapenhandel direkt med IS, men enligt Amnesty International har det inte kunnat verifieras. Enligt organisationen måste säkerheten vid de lager som finns stärkas och den utbredda korruptionen i Irak minska om jihadiströrelsens vapentillgång ska strypas.

TT