Tamil Nadu kämpar med vattenmassorna

UTRIKES

Indien. Regnvattnet i den sydindiska delstaten Tamil Nadu drar sig långsamt tillbaka. Skadorna efter de väldiga översvämningarna är svåra att överblicka. Minst 325 personer har dött, men frivilliga hjälparbetare tror att offren kan vara många fler.

I förra veckan slogs regnrekord i Tamil Nadu. Det regnade oavbrutet i 14 timmar, den mest omfattande nederbörden på ett sekel, och regionen drabbades av svåra översvämningar. Gator och hus svämmade över, elen gick, uttagsautomater sattes ur funktion och människor blev fast i sina hem. Hjälparbetet dröjde, så tusentals frivilliga började engagera sig genom skolor, föreningar, tempel, kyrkor och moskéer. En av dem som ryckte in var filmaren Sundar Ramu.

– Det är en enorm tragedi. Det är fortfarande svårt att veta hur stora de mänskliga och materiella skadorna är, säger han till TT på telefon från staden Chennai.

Sjukdomar sprids

Omkring två miljoner människor har drabbats av regnen och hittills har 325 personer rapporterats döda, enligt tidningen The Hindustan Times. Fortfarande finns dock isolerade byar på landsbygden som inte undersökts. Dessutom finns en rädsla för att sjukdomar ska spridas med vattenmassorna.

– Alla som är frivilliga vet att det är många fler som dött. Människor har försvunnit, drunknat och dött på sjukhus, säger Sundar Ramu.

Sociala medier har använts flitigt för att koordinera hjälparbetet. Sundar Ramus hjälpinitiativ började med en uppdatering på Facebook där han erbjöd sin hjälp. Den spred sig som en löpeld, nu har han tillsammans med ett nätverk på omkring 200 personer evakuerat hundratals människor.

– Vi har saknat utrustning och kunskap. Jag kan inte själv simma, men har räddat människor från vattenmassor. Det var skönt när armén kom till undsättning, säger han.

Kritik mot myndigheter

Kritiken har varit hård mot myndigheterna, då många anser att de officiella hjälpinsatserna kom sent och att delstatsregeringen försöker plocka politiska poäng. Bilder på delstatsministern Jayalalithaa Jayaram har klistrats på hjälpmaterial, vilket lett till spydiga kommentarer på sociala medier och ett utbrett missnöje.

– Myndigheterna har varit värdelösa, men jag är tacksam för alla privatpersoner som har donerat mat och hjälpmaterial, säger den frivilliga hjälparbetaren Liz Thottam som lagat mat för hundratals personer i Chennai under den senaste veckan.

FAKTA

De sydindiska översvämningarna

Varje år leder monsunen till häftiga regn i regionen.

Väderfenomenet El Niño har varit särskilt starkt i år, samtidigt som regnen varit de hårdaste på 100 år.

Rekordmycket regn under de första dagarna i december ledde till väldiga översvämningar främst i delstaten Tamil Nadu. Vägar och hus svämmades över, elen gick och flygplatser hölls stängda.

Dessutom hade myndigheterna öppnat upp vattenreservoarer vid floden Adyar, som krympt till följd av en snabb urbanisering.

Skolor omvandlades till provisoriska evakueringscenter och armén har satts in för att hjälpa de nödsatta.

Kritik har riktats mot bristande statsplanering i bland annat Chennai, där vatten inte dräneras och avloppssystemen inte är tillräckligt utbyggda.

Källa: The Indian Express, The Hindustan Times

TT