Avsky mot Trump världen över

UTRIKES

USA. Donald Trumps uttalanden om muslimer väcker starka känslor världen över.

"Absurt", "ett skämt" och "en förlorare" är några av kommentarerna.

Trump själv är dock oberörd av kritiken.

Affärsmannen och republikanernas presidentkandidat är van vid att uppröra med sina utspel. Han har bland annat sagt sig vilja bygga en mur mot Mexiko och har förlöjligat både sina motståndare och journalister. Men det senaste utspelet tar priset, enligt många, inte minst utanför landet.

Att "alla muslimer ska nekas inresa till USA", väcker raseri världen över.

Donald Trump själv fortsätter dock att försvara förslaget och jämför med förre presidenten Franklin Roosevelts åtgärd under andra världskriget där personer med japanskt ursprung sattes i speciella läger efter attacken mot Pearl Harbor.

– Vad jag gör är inget annorlunda jämfört med "FDR" (Roosevelt). Vi har inget annat val än att göra det här. Vi har människor som vill spränga våra byggnader och städer, sade han i TV-programmet Good Morning America.

I länder som Indonesien och Pakistan med stor muslimsk befolkning är reaktionerna dock starka, men också i Egypten haglar fördömanden.

Absurt uttalande

– Det är ett sådant absurt uttalande att jag egentligen inte vill uttala mig, säger Asma Jahangir, en av Pakistans mest framstående människorättsaktivister, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är den värsta formen av trångsynthet blandad med ignorans.

Även i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning, ifrågasätts Trump.

– Jag tror att människor här i Indonesien ser Donald Trump som en förlorare. Vi tar inte honom seriöst, sade Yenny Wahid, dotter till Indonesiens förre president och muslimsk aktivist, till den brittiska tidningen The Guardian.

– Majoriteten av muslimerna i Indonesien är ärkefiender till IS. Om Trumps mål är att stoppa IS skulle han be oss om hjälp, inte sätta oss i samma hörn. Det här visar hur ignorant Trump är mot resten av världen.

Oro i Egypten

I Egypten oroas man för att uttalandet kommer att spä på de redan spända relationerna mellan muslimer och det övriga amerikanska samhället, rapporterar nyhetsbyrån AFP. "Det kommer att leda till konflikter och öka hatet. Det här kommer att ge extremister från alla grupper möjlighet att göra verklighet av sina kriminella avsikter", skriver landets religiösa samfund Dar al-Iftaa i ett uttalande.

TT