Ska Trumps utspel ge fler röster?

UTRIKES

USA. "Stoppa muslimer från att resa" in i USA, kräver nu presidentkandidaten Donald Trump.

Utspelet väcker massiv kritik liksom frågan: Vad innebär det för Trumps opinionssiffror?

– Normalt sett borde det få påverkan men han har gått mot alla förutsägelser, säger USA-kännaren Dag Blanck till TT.

Affärsmannen och republikanernas presidentkandidat är van vid att röra om och uppröra med sina utspel. I mångas ögon har dock Trump nu gått ett steg för långt menar många. I bland annat ett tal i South Carolina talade Trump om att "muslimer hyser ett hat mot amerikaner" och att det kan leda till fler attacker.

– Det kommer att bli värre och värre. Vi kommer att få fler World Trade Center, sade han och syftade på terrorattackerna den 11 september 2001.

Föreslår stopp

Republikanernas presidentkandidat föreslår därför ett stopp mot alla muslimer förutom de som redan är bosatta i USA.

I en intervju i tv-programmet Good Morning America försvarade Trump förslaget och jämförde med hur förre presidenten Franklin Roosevelt under andra världskriget lät personer med japanskt ursprung sitta i speciella läger efter attacken mot Pearl Harbor.

– Vad jag gör är inget annorlunda jämfört med "FDR" (Roosevelt). Vi har inget val än att göra det här. Vi har människor som vill spränga våra byggnader och städer, sade han.

Trumps utspel kommer veckan efter masskjutningen i San Bernardino, Kalifornien, där ett amerikansk-pakistanskt par dödade 14 personer och det senare avslöjats att de båda var radikaliserade. Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för Nordamerikastudier i Uppsala, menar att Trumps tidpunkt är väl vald:

– Han har backat lite i opinionsundersökningarna och det här kan ses som ett sätt att gå upp igen, säger han.

Massiv kritik

Kritiken har varit massiv världen över. "Det här är den värsta formen av trångsynthet blandad med ignorans", kommenterar Asma Jahangir, en av Pakistans mest framstående människorättsaktivister.

I USA kommer reaktionerna inte bara från demokratiskt håll utan även bland motkandidaterna i det republikanska lägret. "Löjligt", sade guvernören Chris Christie. "Han har tappat förståndet", menade exguvernören Jeb Bush.

Frågan är nu om utspelet får en effekt i opinionsmätningarna för Trump i jakten på att bli Republikanernas presidentkandidat?

– Det är den stora frågan. Normalt ska det få en påverkan men han har ju gått mot alla förutsägelser. Redan när han talade om latinamerikaner var det många som sa att han gått för långt, säger Dag Blanck.

Trumps framgång i tidigare mätningar ses också med stor oro i det republikanska lägret. Många trodde han skulle vara borta men två månader kvar till de första primärvalen är situationen den motsatta.

– Det finns en enorm oro bland etablissemanget. De vet inte hur de ska förhålla sig för Jeb Bush var deras man. De ser framför sig ett katastrofval om Trump nomineras och något av demokraternas hemliga dröm om Trump slutligen nomineras, säger Dag Blanck.

TT