Riksrätt för Rousseff rycker närmare

UTRIKES

Brasilien. Den politiska striden om riksrätt eller inte för Brasiliens president Dilma Rousseff böljar vidare. Högsta domstolen har nu tillfälligt stoppat processen.

Rousseff har stött på ännu en motgång. Ledamöter som vill ställa henne inför riksrätt har fått 39 av de 65 platserna i den parlamentariska kommission som ska granska anklagelserna mot henne.

Namnlistan antogs i kongressens underhus i en sluten omröstning, vilket fick presidentens anhängare att överklaga röstningsförfarandet till Högsta domstolen. HD beslöt att frysa kommissionens arbete till den 16 december, då ärendet tas upp igen.

Kaos bröt ut i kongressen efter voteringen, omröstningsapparatur krossades medan partier som drivit på för riksrätt firade genom att veckla ut en flagga.

Resultatet är ett hårt slag för Rousseff som slåss för sin politiska överlevnad. En tröst är listan som fastställdes med röstsiffrorna 272-199, vilket tyder på att presidenten fortfarande kan samla mer än den tredjedel som krävs för att blockera ett beslut om riksrätt i underhuset.

Presidentens motståndare hävdar att hon bröt mot budgetlagarna för att kunna genomföra ekonomiska stimulansåtgärder under sin återvalskampanj i fjol. Hon nekar till att ha gjort något fel.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM