Visumfria USA-resor begränsas

UTRIKES

USA. Resenärer från Sverige och en rad andra länder får förbereda sig på att det kan bli svårare att komma in i USA. Kongressen har tagit första steget mot att strama åt reglerna för visumfrihet.

Representanthuset har röstat ja till att skärpa reglerna för det avtal om visumfrihet som USA har med 38 olika länder, de flesta i Västeuropa. Röstsiffrorna, 407-19, talar för att lagförlaget, som har stöd av Vita huset, kommer att antas även i senaten.

Ändringarna kommer i spåren av terrordåden i Paris den 13 november.

Från den 1 mars nästa år ska personer som besökt Irak, Syrien, Iran eller Sudan de senaste fem åren inte omfattas av visumfriheten. Krav på visum införs även för individer som har dubbelt medborgarskap i något av de fyra länderna, även om de inte rest dit.

Dessutom måste de visumfria länderna införa elektroniska pass och i högre grad än tidigare dela med sig av information om misstänkta terrorister och brottslingar.

– Den här lagen ska bidra till att täppa till säkerhetsluckor och förbättra vår förmåga att stoppa farliga individer innan de kommer in i landet, säger Michael McCaul, ordförande i representanthusets säkerhetsutskott.

Varje år besöker 20 miljoner människor USA under "visa waiver"-programmet, som tillåter dem att stanna i 90 dagar. Det infördes 1986 för att främja turismen och stärka banden med allierade länder.

TT-AFP-Reuters