Supermajoritet pressar Maduro

UTRIKES

Venezuela. Oppositionen i Venezuela får "supermajoritet" i parlamentet och makt att utlysa folkomröstningar och förändra konstitutionen.

Men president Nicolas Maduro lovar att använda sitt veto mot amnestilagar som skulle kunna frige fängslade politiker.

Oppositionsalliansen MUD i Venezuela får kvalificerad majoritet, med 112 av de 167 platserna i parlamentet. Det bekräftar landets valmyndighet efter söndagens val, skriver AFP. Regeringspartiet får endast 55 platser och förlorar därmed kontrollen för första gången sedan dåvarande vänsterledaren Hugo Chavez tog makten 1999.

Det innebär att oppositionen får makt att utropa folkomröstning, ändra författningen, byta ut höga domare och utmana president Nicolas Maduro.

– Men det är inte vår prioritering, säger MUD:s ledare Jesús Torrealba.

Högst på agendan kommer den ekonomiska krisen och nationell försoning.

Ett av oppositionens mål är, enligt Reuters, att bilda amnestilagar för att frige fängslade politiker, bland dem oppositionsledaren Leopoldo Lopez som fängslades efter de våldsamma regeringsprotesterna 2014. Men det tänker inte Maduro tillåta, sade han i ett tv-sänt tal på tisdagskvällen.

– De kan skicka mig tusen lagar men mördarna måste ställas till svars och de måste betala, sade han.

Han sade också att det efter valet är "dags för konstruktiv självkritik" och ombildar nu sin regering. Socialistpartiet ska också hålla en extrakongress för att utvärdera vad som gick fel.

Det nya parlamentet tillträder i början av januari.

TT