Lättnad i Madrid över katalansk paus

UTRIKES

Katalonien. Nu skulle Kataloniens frigörelse från Spanien vara i full gång. Men till Madrid-politikernas lättnad har processen fastnat i interna maktkamper i Barcelona.

– Ingenting kommer att hända före parlamentsvalet, säger Juan Moscoso del Prado, talesman för socialdemokratiska PSOE.

Den 9 november godkände Kataloniens regionparlament vad som beskrevs som en epokgörande resolution: Självständighetsprocessen från Spanien är nu inledd och arbetet med lagstiftningen skulle inledas inom 30 dagar.

Den konservativa regeringen i Madrid reagerade med ilska, och fick författningsdomstolen att blixtbehandla ett beslut om att upphäva Kataloniens resolution.

Oväntad present

Nu har de 30 dagarna kommit och gått och de triumfatoriska tongångarna från Barcelona har tystnat, åtminstone för tillfället. Anledningen är att självständighetsvännerna inte lyckats enas inbördes - alliansen Junts pel Sí har inte fått ihop någon regionregering med lilla vänsterpartiet CUP.

Därmed står självständighetsrörelsen på paus, en oväntad present till Madrid-politikerna inför Spaniens parlamentsval nästa söndag, den 20 december.

För regionpresidenten Artur Mas och resten av Kataloniens politiska etablissemang tickar däremot klockan nu obekvämt fort. Om de inte lyckas bilda regering senast den 9 januari blir det nyval i regionen. Och då kanske ett avgörande antal väljare har tröttnat på käbblet inom separatiströrelsen - självständighetssidans segermarginal i valet i höstas var ganska knapp.

Lynnig grupp

– Artur Mas spelade högt när han lade fram resolutionen. Men CUP hängde inte på, de är en lynnig grupp som är emot hela systemet, säger Juan Moscoso del Prado, parlamentariker i Madrid och högt uppsatt inom det stora oppositionspartiet PSOE.

– Det är uteslutet att de kan börja lagstifta om självständighet innan Katalonien har en ny regering. Och det kommer de inte att få före spanska valet, säger del Prado.

Han skakar på huvudet åt alla turer i Katalonien-frågan. Men har heller inte mycket till övers för premiärminister Mariano Rajoy från högerpartiet PP, som vägrar förhandla med katalanerna. PP:s linje har hela tiden varit att alla självständighetssträvanden är olagliga och ska strypas domstolsvägen.

– Om vi vinner valet måste vi öppna en dialog med Katalonien.

FAKTA

Dragkamp om Kataloniens status

2012: Självständighetsivrande partier vinner ett nyval i Katalonien, en av Spaniens 17 regioner.

2014: Spaniens författningsdomstol förbjuder en folkomröstning om självständighet. En symbolisk omröstning hålls ändå. En förkrossande majoritet av dem som röstar säger ja till utträde ur Spanien, men andelen som deltar är under 40 procent.

2015: Även denna gång vinner självständighetsivrarna Kataloniens regionval. Men de lyckas inte bilda koalitionsregering.

Regionparlamentet röstar den 9 november, på årsdagen av "folkomröstningen", igenom en resolution med lydelsen att arbetet nu börjar inför en frigörelse från Spanien. Men resolutionen är inte juridiskt bindande, och tolkas efter hand mer och mer som en signal till Madrid.

Madrid, TT:s utsände