Fredspristagare vill vara förebilder

UTRIKES

Nobel. Årets fredspris uppmärksammar hur kaos och uppror blev till en ny grundlag och ledde till fria val i Tunisien. Representanter för landets nationella dialogkvartett manar andra att också lösa konflikter genom en dialog och inte vapen.

Den nationella kvartetten får Nobels fredspris för sitt arbete efter Jasminrevolutionen 2011, de protester i Tunisien som ses som en utlösande faktor för den arabiska våren. Nobelkommittén lyfter fram gruppens förmåga att få igång en fredlig dialog och hitta kompromisser mellan medborgare, partier och myndigheter.

– Vårt land har gått igenom flera politiska prövningar och vi ville göra allt för att landet inte skulle gå i samma fällor igen. Det fick oss att inleda dialogen, men vi trodde aldrig att vi skulle komma så här långt. Vi var nära att misslyckas flera gånger, men förtroendet för oss gjorde att vi lyckades, säger Houcine Abassi från den fackliga organisationen UGTT under en direktsänd presskonferens i Oslo.

Sysselsättning nästa steg

Förutom UGTT består kvartetten av arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och landets nationella advokatförening som alla har företrädare på plats i Norge för torsdagens prisutdelning. Ouided Bouchamaoui från UTICA ser priset som ett internationellt erkännande för landets övergång till demokrati. Nu ser hon sysselsättningen som en nyckel till fred.

– Tunisien är ett ungt och litet land, men vi är rika på mänskligt kapital. Det borde vi vara rädda om, och ge människor hopp och erbjuda jobb och frihet, säger hon.

Vapen aldrig lösningen

Både hon och Abdessattar Ben Moussa från människorättsorganisationen LDTH understryker vikten av samtal och dialog för att lösa konflikter.

– Vapen kan aldrig vara lösningen, inte i Syrien och inte i Tunisien, säger Ben Moussa från människorättsorganisationen LDTH.

Tunisiens väg mot fred och demokrati har varit bräcklig. Landet brottas med stora sociala och ekonomiska utmaningar och har drabbats av flera terrorattacker den senaste tiden.

– Vi måste säga nej till terrorism, nej till vapen och nej till krig, säger Ouided Bouchamaoui.

FAKTA

Tidigare fredspristagare

2014: Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

2012: Europeiska unionen (EU).

2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakul Karman.

2010: Liu Xiaobo.

2009: Barack Obama.

2008: Martti Ahtisaari.

2007: FN:s klimatpanel (IPCC) och Al Gore.

2006: Muhammad Yunus och Grameen Bank.

TT