Svenskt EU-gräl om gränsbevakning

UTRIKES

Flyktingkrisen. EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) upprörs över ett påstått svenskt motstånd mot att utveckla en gemensam gränsbevakning i EU.

Övertolkat, svarar regeringen.

Framtiden för EU:s gränsbevakningsenhet Frontex var ett av ämnena när EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk mötte EU-parlamentets liberala partigrupp i Bryssel på onsdagen.

Det som sades därinne fick dock svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) att gå i taket.

– Han sade lite luddigt att alla länder är emot att förstärka Frontex och att Sverige skulle leda motståndet till detta. . . Om detta pågår bakom lyckta dörrar i rådets sammanträden då tycker jag att svenska folket har rätt att få veta det, säger Wikström ilsket till TT, oroad över att motståndet ska få förödande konsekvenser för Schengen-samarbetet.

Övertolkat?

Åsikterna går dock isär om vad som verkligen menades.

Från Tusk själv finns visserligen bara ett bud på Twitter om vilka ämnen som avhandlades. Nära medarbetare uppger dock för TT att det som avsågs endast var att Sverige liksom flera andra medlemsländer är motståndare till en överstatlig gränsbevakning.

Och så säger även inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Möjligtvis så har den liberala gruppen, som ju har en förkärlek för överstatliga lösningar, övertolkat Donald Tusk lite. Men det är klart att vi menar att det är en del av varje stats skyldighet att klara av att upprätthålla sin gränskontroll, säger Ygeman till TT.

Förslag på gång

På tisdag i nästa vecka ska EU-kommissionen komma med nya förslag om framtiden för Frontex och EU:s gränsskydd.

– Jag hoppas att vi får ett förstärkt Frontex på plats, men inte ett Frontex som ska ta över nationalstatens uppgifter för det skulle riskera att försvaga EU:s yttre gränser, säger Anders Ygeman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM