Fortsatt hård ton Turkiet-Ryssland

UTRIKES

Turkiet-Ryssland. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu anklagar Ryssland för att genomföra operationer för "etnisk rensning" i Syrien och för att stärka terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Uttalandet utgör den senaste upptrappningen av spänningen mellan länderna sedan Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan vid gränsen till Syrien den 24 november.

– Ryssland försöker utföra etnisk rensning i Latakia för att tvinga bort alla turkmener och sunnitiska befolkningar som inte har goda relationer med regimen, sade Davutoglu till utländska journalister i Istanbul på onsdagen enligt AFP.

"Stärker IS"

Han hävdade att Rysslands flygangrepp i Syrien stärker IS genom att inrikta sig på så kallade moderata oppositionsstyrkor.

Turkiet har å andra sidan anklagats för att hellre beskjuta kurdiska rebeller i norra Irak än att bekämpa IS. Natten mot onsdagen genomfördes en ny omgång av flygräder. Enligt armén förstördes mål tillhörande Kurdistans arbetarparti (PKK).

Davutoglu sade att Turkiet "är redo att samarbeta" med Ryssland för att undvika en upprepning av liknande incidenter som nedskjutningen av det ryska planet. Han tillade att det alltid kommer att finns risk för "olyckor eller icke avsedd konfrontation" utan en ordentlig koordinering av operationerna i Syrien.

Stora mängder olja

Ryssland har sagt att det ryska stridsplanet sköts ned för att skydda IS:s oljeleveranser till Turkiet. President Vladimir Putin har sagt sig ha information om att oljeleveranserna som finansierar IS:s verksamhet går via Turkiet.

Den ryska tv-kanalen RT har publicerat bilder tagna från luften som sägs visa transporterna av enorma mängder olja dagligen.

De frostiga relationerna mellan Turkiet och Ryssland tar sig också andra uttryck. Enligt turkiska företrädare har arbetet vid det ryska energibolaget Rosatoms kärnkraftsbygge i Turkiet ställts in, rapporterar Reuters.

Men kontraktet har inte brutits. I det finns klausuler som innebär att Rosatom skulle tvingas betala stora belopp i kompensation om bolaget bryter det ensidigt.

TT