Trump kan förvägras brittisk inresa

UTRIKES

USA. Donald Trumps uttalanden om muslimer fortsätter att väcka starka protester runt om i världen.

I Storbritannien har en namninsamling för att förbjuda den republikanske presidentaspiranten att få resa in i landet samlat över en kvarts miljon underskrifter.

"Storbritannien har tidigare utfärdat inreseförbud för många personer på grund av hatpropaganda", står det i uppropet som understryker att om landet menar allvar med sitt inreseförbud måste det gälla rättvist för "såväl fattig som rik, såväl svag som mäktig".

Namninsamlingen på regeringens webbplats, som initierades av en 69-årig skotsk kvinna, har redan över 250 000 underskrifter. Trumps uttalande om att "alla muslimer" borde nekas inresa i USA fortsätter alltså att reta.

Debatt i parlamentet

Med så många underskrifter kan det leda till att det blir en debatt i parlamentet. Det är inrikesdepartementet som kan besluta om inreseförbud.

En talesperson för premiärminister David Cameron kallade på tisdagen Trumps uttalande för "splittrande, ohjälpsamt och helt enkelt felaktigt".

Trump har skotska rötter och där reagerade Robert Gordon-universitetet i Aberdeen på onsdagen med att dra tillbaka Trumps hedersdoktorat. Uttalandena är oförenliga universitetets värderingar, hette det.

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har också kallat uttalandet för ett hot mot USA:s nationella säkerhet, bland annat eftersom det kan användas av extremistgruppen Islamiska staten (IS) i dess propaganda.

Abbott anklagas

Samtidigt har en av Mellanösterns största butikskedjor beslutat att lyfta Trumps produkter från hyllorna i Kuwait, Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Det handlar om produkter som lampor och speglar som företaget Landmark har exklusiv återförsäljningsrätt till i över 190 butiker i Mellanöstern.

I Australien anklagas tidigare premiärminister Tony Abbott för att försöka "trumpifiera" australisk politik med ett eget uttalande som för tankarna till Trumps. "Vi kan inte fortsätta förneka problemen inom islam" och "kulturer är inte jämlika", skriver Abbott i en opinionsartikel i Sydney Daily Telegraph - en artikel som snabbt kritiserades av såväl oppositionen som den statliga myndigheten för mänskliga rättigheter.

FAKTA

Trumps uttalande

Trump gjorde ett skriftligt uttalande på måndagen om att "muslimer" hyser "ett hat" mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker. Han vill att "alla muslimer" nekas inresa i USA. Han klargjorde senare i en intervju att förbudet inte skulle omfatta personer bosatta i USA.

Affärsmannen och den republikanske presidentaspiranten har tidigare bland annat sagt sig vilja bygga en mur mot Mexiko och har förlöjligat både sina motståndare och journalister.

TT-AFP-Reuters