Massmördare diskuterade martyrskap

UTRIKES

USA. Paret bakom massakern i San Bernardino i Kalifornien var inspirerade av utländska terrorgrupper och diskuterade "jihad och martyrskap" för två år sedan.

Syed Farook och hans hustru Tashfeen Malik dödade 14 människor i attacken förra onsdagen. De båda ska ha radikaliserats innan de fick kontakt med varandra och började dejta online, sade FBI-chefen James Comey när han på onsdagen utfrågades av ett senatsutskott.

Paret dödades i eldstrid med polisen efter dådet.

Syftet oklart

Comey sade att det ännu inte finns några bevis för att den USA-födde Syed Farooks äktenskap förra året med den Pakistan-födda Tashfeen Malik, som bott större delen av sitt liv i Saudiarabien, hade arrangerats av en militant grupp.

Enligt Comey är det "mycket, mycket viktigt" att ta reda på om deras äktenskap förra året arrangerades för att utföra terrorattacker i USA. På en fråga från en av senatorerna svarade FBI-chefen att läget skulle ändras radikalt om det framkom att så är fallet.

Erkände terrorplan

FBI undersöker om någon annan var inblandad i planeringen av massakern i San Bernardino.

Det har också under utredningen framkommit att Farook tillsammans med sin granne Enrique Marquez redan 2012 planerade en attack, säger James Risch, som sitter i senatens underrättelseutskott. Marquez var den som köpte de två automatvapen av typen AR-15 som användes i massakern i San Bernardino. Vapnen köptes lagligt 2011 och 2012.

– Han har erkänt att de hade någonting på gång 2012 och att de inte genomförde det eftersom folk inom kontraterrorismens hade gjort en del gripanden, säger Risch till AFP om förhören med Marquez.

Marquez, som konverterat till islam, är inte gripen. Han har vårdats på en psykiatrisk klinik sedan terrordåden.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM