Trump gör många nervösa

UTRIKES

USA. Två av tre amerikanska väljare uppger att de är rädda för vad som ska hända om affärsmagnaten Donald Trump står som segrare i nästa års presidentstrid.

Trump behåller ledartröjan bland de republikanska aspiranterna med ett genomsnittligt stöd på 30,4 procent, enligt en sammanställning av fem nationella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort. Men hela två av tre totalt och en tredjedel av de republikanska väljarna är oroliga eller rädda för vad Trump skulle göra om han valdes till USA:s president, enligt en mätning som gjorts på uppdrag av tidningen The New York Times och tv-kanalen CBS.

Mätningen gjordes till stora delar innan hans uttalande om att tillfälligt stoppa muslimer från att resa in i USA i måndags. Trump har sedan dess kritiserats världen över, också av många partikamrater.

Själv har han varnat för att kritiken kan få honom att lämna partiet. Men i en intervju med CNN säger Trump att det är osannolikt att han skulle ställa upp för ett annat, tredje parti:

– Jag är republikan, jag är konservativ. Jag vill ställa upp som republikan.

Men partiet måste behandla honom med respekt och som en toppkandidat, påpekar han.

Samtidigt meddelar Trump på Twitter att han "skjuter upp" sin planerade resa till Israel till "efter det att jag blivit USA:s president". Han säger till Fox News att det är av omtanke om premiärminister Benjamin Netanyahu som på hemmaplan pressats att ställa in besöket.

FAKTA

Både Trump och Clinton skrämmer

Totalt sett är 24 procent av väljarna oroliga och 40 procent rädda för vad Donald Trump skulle göra om han valdes till USA:s president. Men 23 procent av väljarna är oroliga och 34 procent rädda för ett presidentskap med Hillary Clinton. Åsikterna är, inte oväntat, skarpt uppdelade efter partilinje.

Opinionsmätningen bygger på telefonintervjuer med 1 053 registrerade väljare från hela USA och gjordes på uppdrag av tidningen The New York Times och tv-kanalen CBS. Den genomfördes den 4-8 december och publicerades på torsdagen.

Enligt mätningen får Trump stöd av 35 procent av de republikanska väljarna, långt mer än Texassenatorn Ted Cruz (16 procent) och den pensionerade neurokirurgen Ben Carson (13 procent). Även enligt Real Clear Politics sammanvägda mätning leder Trump stort bland republikanerna.

TT