30-årig islamist häktad i Norge

UTRIKES

Norge. En 30-årig islamist som misstänks ha rekryterat krigare i Norge till Islamiska staten (IS) har häktats.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i Oslo tingsrätt.

Anledningen till att mannen häktades är att han har hotat ett vittne till att ändra sina uppgifter i terrormålet, enligt säkerhetspolisen PST som utreder fallet.

PST anser därför att det finns fara för att bevis skulle förstöras eller gå förlorade om han inte häktades. Tidningen VG uppger att gripandet skedde i tisdags.

– Det är särskilt händelser i helgen, då ett vittne kände sig hotat, som gjorde att vi såg det helt nödvändigt att göra ett gripande nu, säger åklagare Per Niklas Hafsmoe vid PST.

30-åringen ska vara häktad i fyra veckor med brev- och besöksförbud.

Nekar till brott

Mannens advokat, John Christian Elden, säger att hans klient nekar till brott.

PST slog den 8 juni till mot ett filmteam som höll på med att göra en dokumentär om den extrema islamistmiljön i Norge. Filmmaterialet ska bland annat visa att mannen reste till Göteborg med en 18-åring, som enligt PST:s uppfattning var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Enligt VG var även en annan känd islamist med i bilen till Sverige.

18-åringen greps på flygplatsen Landvetter och överlämnades till Norge, där han häktades.

Tränade skytte

– Han har förklarat att han inte skulle ansluta sig till någon terrorgrupp, sade John Christian Elden, som var 18-åringens försvarare, till Dagbladet då.

Enligt VG ska 30-åringen och 18-åringen ha tränat skytte med ett luftgevär i en skog före färden till Sverige.

Elden säger sig inte känna till det, men tillägger att det inte låter som en straffbar handling.

Saknar insyn

Filmskaparen Ulrik Imtiaz Rolfsen fick flera timmars råmaterial beslagtaget. Enligt PST innehåller det bevis för att 30-åringen ägnade sig åt rekrytering av IS-krigare, men kommer inte åt bevismaterialet. Högsta domstolen har nekat PST insyn i det med hänvisning till källskyddet.

30-åringen frikändes i somras i två rättsinstanser från att ha uppviglat till terrorism och ha framfört hot. Han anser sig vara utsatt för en hetsjakt från PST.

TT-NTB