Bråk när Argentina fick ny president

UTRIKES

Argentina. Cristina Fernández de Kirchner närvarade inte när den konservative Mauricio Macri svors in som hennes efterträdare på presidentposten. Nu startar en ny politisk era i Argentina.

Vallöftet att få fart på Latinamerikas tredje största ekonomi ekade i Mauricio Macris första tal som president. Han lovade att bekämpa korruptionen, droghandeln och att lyfta alla argentinare ur fattigdomen.

– Flerfaldiga jobbmöjligheter är den enda vägen att uppnå välstånd där fattigdomen, i dag, ligger på en oacceptabel hög nivå, sade Macri.

Installationen av Macri som president på torsdagen startar en ny politisk era i Argentina efter totalt tolv års Christina Fernández de Kirchner-styre och - tidigare - hennes nu avlidne man Nestor Kirchner.

Macri kom i sitt tal inte in konkret på vad han tänker göra för att lätta på restriktionerna när det gäller importen och utländsk valuta och få ner den tvåsiffriga inflationen.

Bråk om ceremoni

Cristina Fernández de Kirchner närvarade inte vid ceremonin. Hon hade insisterat på att hela överlämningen skulle ske i kongressen, där hennes parti fortfarande har majoritet, medan Macri ville att delar av ceremonin skulle hållas i det klassiska presidentpalatset Rosa huset.

Macri, å sin sida, tog en del av processen till en domstol för att försäkra sig om att Kirchner verkligen skulle lämna presidentskapet exakt vid midnatt.

Sent på onsdagen höll Kirchner ett känslosamt farvältal inför ett hav av anhängare utanför presidentpalatset. Hon hade uppmanat folk att gå ut på gatorna om de kände sig "bedragna av den nya högerregeringen".

Barnminister på plats

Under talet fortsatte hon att rasa mot Macri, men slog även an en skämtsam ton:

– Jag kan inte tala länge för vid midnatt förvandlas jag till en pumpa.

Vid installationen representerade barnminister Åsa Regnér (S) den svenska regeringen.

Det är första gången i landets moderna historia som en avgående president inte är med när en ny tar vid.

FAKTA

Kirchner-eran

President Cristina Fernández de Kirchner har lett landet sedan 2007. Hon hör till peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Hon fick enligt konstitutionen inte ställa upp för omval en tredje gång.

Det betydde i sin tur slutet på totalt tolv års styre av henne och, tidigare, hennes nu avlidne man och föregångare Nestor Kirchner. I grunden har kirchnerismen rört sig om en vänstervariant av peronismen.

Inför valet i oktober var frustrationen bland många argentinare stor, framför allt över landets dåliga ekonomi och den utbredda korruptionen. Konservative Mauricio Macri vann över Kirchners handplockade kandidat Daniel Scioli.

Den 56-årige före detta borgmästaren och fotbollsklubbsordföranden Macri gick till val med omfattande löften om marknadsinriktade ekonomiska reformer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM