Nordkorea antyder vätebomb

UTRIKES

Nordkorea. Den nordkoreanske ledarens tal om att hans land utvecklat en vätebomb möts med stor skepsis i omvärlden. Men Nordkoreas kärnvapenprogram oroar.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har satt i gång spekulationer om att landet har utvecklat en vätebomb, vilket skulle innebära en rejäl upptrappning av landets kärnvapenförmåga.

Det var under ett besök vid en militär minnesplats som Kim sade att Nordkorea är "en mäktig kärnvapenmakt redo att detonera en A-bomb och en H-bomb för att trovärdigt försvara sin suveränitet".

USA och närmsta grannen Sydkorea reagerade med skepsis. Vita husets talesman Josh Earnest säger att man ifrågasätter påståendena utifrån den information man har, men att man "ser allvarligt på den risk och det hot som den nordkoreanska regimens kärnvapensambitioner utgör".

En talesman för Sydkoreas underrättelsetjänst säger till nyhetsbyrån Yonhap att Kim Jong Uns tal bara är "retorik" för inhemskt bruk.

Nordkorea har tidigare provsprängt tre atombomber. En vätebomb (hydrogenbomb) bygger på fusion i en kedjereaktion som resulterar i en långt kraftigare detonation än atomvapen, som bygger på fission.

Det skulle vara första gången som Kim direkt talar om en vätebomb (H-bomb). Pyongyang har dock gjort många anspråk gällande sin kärnvapenförmåga, vilka aldrig kunnat verifieras. Ett är påståendet om att kunna nå det amerikanska fastlandet, något som de flesta experter hittills har avfärdat.

TT-AFP