Danmark kan införa id-kontroller

UTRIKES

Flyktingkrisen. Folketinget har röstat ja till en ny lag om transportöransvar som gör det möjligt att tvinga tåg- och bussbolag att genomföra id-kontroller när de korsar gränsen till Danmark.

77 ledamöter röstade för och 24 röstade emot.

Lagen ger också möjlighet att straffa operatörer som till exempel tågbolaget DSB och färjebolaget Scandlines om de låter asylsökande komma in i Danmark utan id.

Den danska regeringen har dock inte för avsikt att införa id-kontrollerna omedelbart.

– Vi kan hamna i en situation när det blir nödvändigt. Till exempel om svenskarna inför transportöransvar, säger integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) till nyhetsbyrån Ritzau.

Den svenska regeringen vill att svenska trafikbolag ska börja utföra id-kontroller på Öresundsbron den 4 januari.

Så sent som i måndags presenterade den danska regeringen även ett förslag om åtskruvad flyktingpolitik, som bland annat innebär att anhöriginvandring försvåras och att asylsökande själva ska få betala för sitt boende. Det ska också bli svårare att få permanent uppehållstillstånd i Danmark och de tillfälliga uppehållstillstånden ska förkortas från fem till två år.

Det finns även ett förslag om att flyktingars värdesaker ska beslagtas vid gränsen och att de endast får behålla 3 000 danska kronor, klocka, mobil och vigselring, rapporterar flera danska och svenska medier.

TT-Ritzau