Flyktingar väcker känslor i USA

UTRIKES

Flyktingkrisen. Världen fördömer Donald Trumps uttalande om muslimer men terrorattentaten i Paris och San Bernardino har fått även andra amerikanska politiker att varna för syriska flyktingar.

Donald Trumps uttalande om att "alla muslimer" borde nekas inresa i USA har kritiserats stenhårt världen över och flera av hans medtävlare i de republikanska primärvalen har stämt in i kören. Trumps högerpopulistiska och invandrarfientliga retorik spelar måhända i en egen division men även andra presidentkandidater vill stoppa muslimer från att komma till USA, åtminstone om de är flyktingar från Syrien eller Irak. Ted Cruz och Jeb Bush har till exempel föreslagit religionstest för flyktingar, och vill att enbart kristna ska släppas in.

Hotar med veto

Det starka motståndet mot syriska flyktingar blossade upp bland amerikanska politiker efter terrorattackerna i Paris. Över 30 guvernörer meddelade att de inte vill ta emot syrier i sina delstater av rädsla för terrorister.

USA har hittills tagit emot cirka 2 000 syriska flyktingar. Den demokratiske presidenten Barack Obama står fast vid sin plan att ta emot 10 000 syrier under nästa år, men har stött på motstånd även inom de egna leden. Vid en omröstning i representanthuset i slutet av november röstade en stor majoritet, 289 mot 137, för hårdare kontroller av flyktingar från Syrien och Irak. Blir lagförslaget verklighet måste chefen för FBI samt ytterligare två högt uppsatta tjänstemän personligen och skriftligen garantera att den ansökande inte utgör en säkerhetsrisk.

Vita huset menar att lagen är allt för resurskrävande och i praktiken helt skulle stoppa syriska flyktingar från att kunna ta sig till USA. Lagförslaget ska tas upp i senaten, godkänns det där hotar Obama med sitt veto.

Republikanerna i kongressen försöker även använda de pågående och segdragna budgetförhandlingarna för att åtminstone tillfälligt stoppa statlig finansiering av flyktingmottagande. Bland de republikanska politiker som uttryckt sig hårdast i flyktingfrågan finns Chris Christie, republikansk presidentaspirant och guvernör i New Jersey, som meddelat att han inte ens vill släppa in föräldralösa femåringar.

Ogenomtänkt

Ett åttiotal flyktingar från Syrien har dock redan sina hem i New Jersey. Jersey City rankades i februari som den amerikanska stad som har störst mångfald vad gäller invånarnas ursprung. Där bor bland andra paret Alroustom och deras två barn som 2013 flydde från Syrien till Jordanien och i somras kom till USA, bland annat via FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Jag känner stor tacksamhet mot USA. Människor här i Jersey City har varit oerhört välkomnande, säger Hassam Alroustom vid en pressträff hos Church World Services, en av nio ideella organisationer som placerar flyktingar runt om i USA.

Men Alroustom, som nyligen börjat jobba på ett lokalt bageri, tycker att de politiker som nu säger nej till syriska flyktingar har tagit ett ogenomtänkt beslut.

– En av terroristerna i Paris kom, möjligtvis, från Syrien. Det gör inte oss alla till terrorister. Syrier flyr från terrorism, understryker han.

Retas ibland

Men inställningen till syrier skiftar även i Jersey City. Studenterna Edith Mejia och Asia Martinez, som TT möter på gatan, har syriska elever på sin skola.

– Vi har inget emot dem, men de blir retade ibland. I dag hörde jag en annan elev fråga: Har du inget land att åka och bomba, berättar de med en mun.

Joseph Piarulli, som själv invandrade till USA från Israel på 1960-talet, säger att han inte vill ha några syrier i Jersey City och lägger till att han jobbar på en namninsamling för skärpt invandringspolitik. Piarulli anser att dagens bakgrundskontroller av flyktingar inte räcker. Enligt USA:s inrikesdepartement görs bakgrundskontroller av flyktingar noggrant och i samarbete mellan flera myndigheter och tar upp till två år. Syrier genomgår dessutom extra kontroller.

FAKTA

Syriska flyktingar i USA

FN:s flyktingorgan UNHCR registrerar de individer och familjer som de anser vara i störst behov av ett nytt hemland. Ärendet presenteras sedan för USA:s inrikesdepartement som startar en utredning.

Bakgrundskontrollerna tar i genomsnitt 18-24 månader och inblandade myndigheter är departementet för inrikes säkerhet, federala polisen FBI, inrikesdepartementet, försvarsmakten och polisen. Specialutbildad personal finns på plats i Jordanien, Turkiet, Kairo och snart även Libanon för att genomföra personliga intervjuer. Syrier genomgår extra kontroller jämfört med flyktingar från de flesta andra länder.

Runt hälften av de cirka 2 000 syrier som fått komma till USA är barn. Runt två procent är ensamstående män i krigsför ålder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM