Klimatkraven på Åsa Romson

UTRIKES

Klimat. Ett skärpt temperaturmål är bra - men för att det ska lyckas krävs att flera konkreta frågor skrivs in i klimatavtalet, anser partier både till höger och vänster om Miljöpartiet.

Här är kraven på miljöminister Åsa Romson (MP).

– Man har skärpt upp tvågradersmålet i det nya förslaget. Men då måste det vara ett avtal som kan göra skillnad - och där ser vi att skrivningar om internationell utsläppshandel och internationell transportsektor är otroligt viktiga, säger Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe.

Hon påpekar att Sverige exempelvis inte har möjlighet att ta egna beslut om flygskatter i nuläget. Det är en internationell fråga som måste förhandlas.

Och en global handel med utsläppsrätter ska bidra till att sätta ett pris på koldioxid.

– Som det ser ut nu är det osäkert om en text om det kommer finns kvar i slutförhandlingen. Det är viktigt att Åsa Romson tar ledarskapet inom EU och trycker på för att det ska finnas kvar, säger Kristina Yngwe.

Vänsterpartiet är kritiskt till att utsläpp från flyg och sjöfart inte finns i utkastet. Även de anser att formuleringar om temperaturmålet har skett på bekostad av konkreta åtgärder.

– Risken är att man sätter upp ett fint mål men att man inte förbinder sig att hitta en väg dit, säger Jonas Sjöstedt.

TT