Finansmagnat uppges hjälpa Kinapolis

UTRIKES

Kina. En efter en rapporteras finansmän i Kina mystiskt försvinna. Den senaste är den hittills rikaste - Club Med-ägaren Guo Guangchang som är god för närmare 50 miljarder kronor.

Medarbetare säger att han samarbetar med myndigheter i en utredning.

De senaste månaderna har det knappt gått en vecka utan att någon näringslivshöjdare plötsligt inte går att hitta. Handeln med Guos affärsimperium Fosun stoppades på fredagen i både Hongkong och Kina efter påståenden om att Guo försvunnit.

Effekterna spreds också utomlands. På New York-börsen dök Fosun-aktien med 11,4 procent efter beskedet. Guo, som kallas "Kinas Warren Buffet" (efter den stormrike amerikanske investeraren), är känd för många stora internationella investeringar. Tidigare i år övertog hans Fosun den kända franska semesteranläggningskedjan Club Med. Bolaget är också delägare i kanadensiska cirkusen Cirque de Soleil och reseföretaget Thomson.

Mångmiljardär

Enligt affärstidningen Caixin försvann Guo i torsdags. Enligt obekräftade uppgifter fördes den 48-årige finansmagnaten bort av polis på Shanghais internationella flygplats.

Representanter för Fosun sade på fredagen att Guo samarbetar i en utredning och att hans tillfälliga frånvaro inte påverkar bolagets affärer.

Guo är Kinas 17:e rikaste person, enligt tidskriften Forbes, och är god för god för motsvarande 48 miljarder kronor enligt Bloomberg. Fosuns viktigaste bolag har tillgångar för 67 miljarder kronor.

Presidentens kampanj

Tidigare i veckan var två chefer för den stora investeringsbanken Citic Securities plötsligt borta. För tre veckor förlorade en annan finansinstitution sin Hongkong-chef utan närmare förklaring.

Flera iakttagare sätter "försvinnandena" i samband med att Kinas president Xi Jinping har gjort stort nummer av att slå ner på korruption och att kampanjen bland annat är inriktad på finanssektorn. Peking har inte minst riktat in sig på mäklare som spekulerar i fallande aktiekurser på landets aktiemarknader.

FAKTA

Guo Guangchang

48 år gammal.

Ordförande i Fosun Group.

Kinas 13:e rikaste man enligt Forbes, god för 48 miljarder kronor enligt Bloomberg.

Fosun har intressen i fastigheter, finansvärlden, läkemedel, stål och underhållning och har fört en ihärdig investeringskampanj i Europa och Nordamerika.

Bland de utländska tillgångarna märks Club Med och andelar i Cirque de Soleil och Thomson.

TT