Talibaner bakom attack vid ambassad

UTRIKES

Afghanistan. Explosioner, följda av skottlossning, har skakat det spanska ambassadområdet i Kabul. Talibaner ligger bakom attacken som dödade en spansk polis och skadade minst åtta afghaner.

Explosionen inträffade klockan 17.55 lokal tid i området Sherpur mitt under rusningstrafiken. En tjänsteman sade att explosionen skedde nära ett gästhus vid spanska ambassaden där utlänningar brukar vistas.

Spaniens premiärminister bekräftade flera timmar efter att den massiva attacken inleddes att en spansk polis dödats i diplomatkvarteret. Den svenska ambassaden ligger omkring två kilometer därifrån.

"Kriget fortsätter"

På Twitter säger talibanerna via talesman Zahibullah Mujahid att "kriget fortsätter i gott tempo".

En källa säger att ambassadpersonalen tog sig till en skyddsbunker och väntade på att bli räddade av afghanska styrkor.

En poliskälla uppgav enligt Reuters att minst tre gärningsmän deltog i attacken i ambassadområdet. Afghanska säkerhetskällor sade senare att minst sju gärningsmän ingick i gruppen.

Intog gästhus

– Efter explosionen i en bil har några terrorister tagit sig in i ett gästhus nära Spaniens ambassad. Specialstyrkor är på plats och området är avspärrat, sade Homayoon Aini på det afghanska inrikesdepartementet.

Enligt talibanernas talesman var attacken riktad mot "en invaderares gästhus".

Tidigare i veckan belägrade talibaner flygplatsen i Kandahar i 27 timmar. Minst 50 personer dödades i den attacken.

Den spanska internationella insatsen i Afghanistan inleddes 2002 och omfattade som mest 1 500 personer i tjänst samtidigt. Ett 100-tal militärer har dött i strider och attentat.

För närvarande finns bara 21 militärer kvar i ett Natohögkvarter i Kabul. De är rådgivare till den afghanska armén.

TT-AFP