Kryptering i fokus efter terrordåd

UTRIKES

USA. Frågan om kryptering av meddelanden har åter hamnat i fokus efter de senaste veckornas dödliga attacker. Nu ökar USA:s regering trycket för att få tekniksektorn att hjälpa till i kampen mot terrorismen.

Debatten om kryptering har pågått i decennier, men i USA har den hettat till efter dåden i San Bernardino i Kalifornien och i Paris.

Efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden 2013 om USA:s massövervakning har sofistikerad krypteringsteknik, inte minst för smarttelefoner, blivit allmänt tillgänglig. Men såväl regeringsföreträdare som polis i USA kräver ökad tillgång till krypterad data, med argumentet att tekniken har gjort det svårare att upptäcka "illvilliga aktörer".

"Vi vill hitta rätt balans. Vi vill se till att kryptering inte används på ett sätt som låter terroristgrupper verka i skymundan", heter det i ett uttalande från Vita huset.

En del analytiker hävdar att allmänheten i USA skulle acceptera åtgärder som underlättar myndigheternas tillgång till information i telefoner och datorer. Samtidigt har över 100 000 personer undertecknat ett nätbaserat upprop mot försvagad kryptering.

Kritiker som organisationen EFF pekar på att "bakdörrar" i kommunikationstjänster inte bara kan utnyttjas av amerikanska myndigheter, utan även av hackare och utländska regeringar.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM