Fler döda efter sjukhusbombning

UTRIKES

Afghanistan. Läkare utan gränser skriver upp dödssiffran efter USA:s flygbombning mot organisationens sjukhus i Kunduz i Afghanistan, och uppger nu att minst 42 personer dödades i attacken.

Av de döda var 24 patienter, fyra släktingar till patienter och 14 medarbetare till Läkare utan gränser, enligt organisationen.

"Bakom siffran ligger en grundlig genomgång av uppgifter från Läkare utan gränser och familjemedlemmar, liksom vittnesmål från patienter, anställda och anhöriga", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Tidigare har Läkare utan gränser uppgett att minst 30 personer dödades i attacken den 3 oktober. Enligt USA:s utredning var det egentliga målet för attacken en talibankontrollerad anläggning i närheten. Läkare utan gränser krävde nyligen en oberoende utredning av händelsen.

Totalt blev minst 848 civila afghaner dödade eller skadade i striderna i samband med talibanernas attack mot Kunduz, som inleddes i september. Det visar en ny rapport från FN:s Afghanistaninsats Unama, som befarar att även denna siffra kan stiga, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 150 000 personer var fast i staden under oroligheterna, som var de mest utdragna striderna i bebyggelse sedan den USA-ledda insatsen mot talibanerna 2001.

TT