Osäkerhet det enda säkra i Spanien

UTRIKES

Spanien. Inför Spaniens parlamentsval ligger det tidigare så förutsägbara tvåpartisystemet i spillror. Med en vecka kvar är det enda säkra att ingen kommer att få egen majoritet.

Sedan demokratiseringen efter diktatorn Francisco Franco på 1970-talet har det i stort sett varit PSOE på vänstersidan och PP till höger som turats om vid makten. Men nu ställer flera starka uppstickare systemet på ända.

Enligt Andrés Herzog, premiärministerkandidat för det lilla alternativa partiet UPYD, har de senaste årens kris fått spanjorerna att slutligen tröttna på det gamla gardet.

– PSOE och PP grälar mycket men i grunden är de samma skrot och korn. Genom åren har de suttit och delat upp allting mellan sig, säger han.

Hans UPYD var förra valets komet. Med 5 procent av rösterna kom rörelsen från ingenstans till att bli fjärde största parti 2011.

Nyare stjärnskott

Men inför detta val märks ingen större optimism i partiets svala och mörka högkvarter på Calle Cedaceros, en smal bakgata på promenadavstånd från parlamentet i centrala Madrid. Väljarnas nyfunna otrohet fungerar åt båda håll - denna gång är det andra, nyare och starkare, stjärnskott som lockar.

– När protestpartiet Podemos grundades förra året fick en del i det spanska etablissemanget panik. De reagerade genom att föra fram det regionala partiet Ciudadanos på riksnivå, säger Herzog.

Det väntas bli dessa två nya partier som avgör valet den 20 december. Mittenpartiet Ciudadanos ser starkast ut, medan vänsterinriktade Podemos har halkat efter.

– I en del opinionsundersökningar ligger Ciudadanos jämsides med oss. Det är katastrof, säger Juan Moscoso del Prado, talesman för PSOE.

Hans socialdemokrater är klämda mellan de nya och fräscha alternativen, och ett PP som efter brutal nedskärningspolitik nu kan visa upp små och långsamma - men ändå tydliga - tecken på återhämtning för Spanien.

Inte karismatisk

Lägg till det att många fortfarande ser José Luis Zapatero, PSOE:s premiärminister 2004-2011, som ansvarig för att krisen kunde bre ut sig i slutet av 00-talet. Och att hans efterträdare som PSOE-ledare, Pedro Sánchez, inte lyckats nå fram.

– Vår nye ledare är inte vidare karismatisk. Pedro når liksom inte folks hjärtan, erkänner Juan Moscoso del Prado med en suck.

På måndag får Sánchez en kanske sista chans, då han sex dagar före valet möter PP:s premiärminister Mariano Rajoy i en tv-duell.

Men oavsett vem av PP och PSOE som går starkast i spurten kan ingen i spansk politik längre räkna med att bilda regering på egen hand.

– Det blir Ciudadanos som avgör. Vi kan bara hoppas att vi i kombination med dem får majoritet - och att de väljer oss, säger PSOE:s del Prado.

FAKTA

Läget inför valet i Spanien

Opinionsmätningarna är spretiga och osäkra, men tre partier ligger i täten inför Spaniens parlamentsval söndag den 20 december:

PP (Partido Popular): Ungefär Spaniens motsvarighet till Moderaterna. Har styrt landet sedan 2011. Ligger nu på knappt 30 procent av väljarstödet, och lär därmed behöva hjälp för att bilda ny regering.

PSOE (Partido Socialista Obrero Español): Spaniens socialdemokrater. Förlorade valet 2011, efter åtta år vid makten. Har nu drygt 20 procent.

Ciudadanos: Bildades som en "ny politisk kraft" i Katalonien för tio år sedan. Har hårt kritiserat PP-styret, men har samtidigt sådan spridning bland sina förslag att partiet kan tänkas gå i koalition åt både höger och vänster. Cirka 20 procents väljarstöd.

Ohotad fyra är Podemos, ett protestparti bildat så sent som förra året. Har under 2015 rasat från uppemot 25 till cirka 15 procent av väljarsympatierna. Skulle kunna spela en avgörande roll, men partiets alternativa profil gör deltagande i koalitioner mindre troligt.

Bland småpartierna är IU (Izquierda Unida) störst. Detta vänsterparti har tidigare haft en del samröre med PSOE, men håller sig nu mer för sig självt och har rasat till 4 procent.

UPYD (Unión Progreso y Democracia) har efter ett starkt val 2011 fortfarande en hög profil, men har liksom IU förlorat de flesta av sina potentiella väljare till Podemos och Ciudadanos. Ligger nu på bara någon enstaka procent i opinionen.

Madrid, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM