IS säger ligga bakom bombdåd

UTRIKES

Syrien. Minst 16 personer har dödats och över 60 har skadats av en kraftig bilbomb i den syriska staden Homs. Extremiströrelsen Islamiska staten säger att en av dess anhängare har utfört dådet.

Enligt provinsguvernören Talal Barazi skedde explosionen i området al-Zahra och dödade 16 civila och skadade minst 54. En sjukhuskälla talar om hundra skadade. I området bor många alawiter, den minoritetsgrupp som president Bashar al-Assad själv tillhör.

I ett uttalande pekar IS ut Abu Ahmed al-Homsi som gärningsman. IS säger att han parkerade sin bil och lät den explodera bland "rafidi" - en nedsättande beteckning på shiamuslimer. Han ska därefter utlöst sitt självmordbälte.

Enligt IS dödades 25 personer, medan över 70 andra har skadats.

För bara tre dagar sedan evakuerades hundratals rebeller och civila i enlighet med en FN-övervakad överenskommelse med den syriska regimen. Avtalet går ut på att den sista rebellkontrollerade stadsdelen Waer överlämnas till regeringsstyrkor i utbyte mot humanitärt bistånd till de tidigare belägrade invånarna.

Barazi säger att bilen som användes innehöll minst 150 kilo sprängmedel.

– Explosionen var skrämmande. Kroppsdelar låg överallt på marken... Det var en av de största explosionerna som drabbat Homs, säger en 28-årig kvinna som jobbar på ett kafé i närheten till AFP.

Hon säger att explosionen bildade en väldig krater och att människor sprang åt olika håll av rädsla för fler explosioner.

Över 250 000 människor har dödats sedan inbördeskonflikten bröt ut i mars 2011. Drygt fyra miljoner syrier lever i flyktingläger.

TT-AFP