Rödnästa tomtar lustiga vara

UTRIKES

USA. Det var nog inte bara Rudolf som hade en röd näsa i New York i helgen. Tusentals personer iklädda tomtemundering samlades för att delta i den traditionsenliga pubrundan Santacon.

Det är en jultradition som får vissa att se rött. Fulla jultomtar som dräller runt, slåss och lever rövare har gett Santacon dåligt rykte. Förra året uppmanade till och med tjänstemän restaurang- och barägare att bojkotta evenemanget av rädsla för spyor och urin på stadens gator.

Men i år har arrangörerna försökt att vända den negativa bilden.

– Vi försöker att gå från det som Santacon varit till något mer positivt i år och i framtiden, säger Norman Siegel, en advokat som arbetar med arrangörerna, till nyhetsbyrån Reuters.

Santacon anordnades för första gången i San Fransisco för över 20 år sedan som en alkoholkantad protest mot kommersialiseringen av julen. Numera anordnas pubrundan på flera platser världen över.

Den 35-åriga underklädesdesignern Eliza Spear hade noggrant planerat sin kostym inför pubrundan. Utklädd till Polstjärnan hoppades hon delta i Santacon i New York utan att bryta en för henne positiv trend:

– Jag har varit med under åtta Santacons och har inte kräkts en enda gång, sade hon innan evenemanget till The New York Times och knackade i träbordet.

TT