Stolthet efter valet i Saudiarabien

UTRIKES

Saudiarabien. Det är inte klart än, men minst en kvinna uppges ha valts in i lokala råd i Saudiarabien där kvinnor för första gången fått delta i val.

– Inga ord kan beskriva den känslan. Jag är stolt över mitt land, säger en kvinna som TT talat med.

Den 37-åriga professorn Haifa al-Hababi är trött efter lördagens historiska tilldragelse. Hon både röstade och ställde upp som kandidat, och nu väntar hon på att det slutgiltiga resultatet ska presenteras.

– Det är första gången vi upplever detta, det går inte att beskriva med ord. Jag är väldigt stolt över vad som händer i mitt land, säger hon till TT i telefon från huvudstaden Riyad.

Det officiella resultatet väntas på måndag, men enligt AFP, som hänvisar till den officiella nyhetsbyrån SPA som talat med valkommissionens ordförande, har minst en kvinna röstats in i ett lokalt råd i det ärkekonservativa kungadömet.

Lågt valdeltagande

Det var tredje gången som medborgare röstade i Saudiarabien, där all makt ligger hos kungahuset. De två tidigare gångerna har kvinnor inte fått delta. Valdeltagandet i lördags låg på 25 procent, enligt al-Jazira.

– Det finns ingen tradition av att rösta och inget direkt politiskt engagemang. En del har också bojkottat valet. De lokala församlingarna har inte så stort inflytande, säger Saudikännaren Thord Janson vid institutet för globala studier vid Göteborgs universitet.

Det råder delade meningar om betydelsen av valdeltagandet, som av vissa ses som ett viktigt steg framåt medan andra efterlyser omfattande förändringar av politiska institutioner. Saudiarabien har bland de hårdaste restriktionerna i världen för kvinnor, som bland annat måste bära heltäckande abaya i offentligheten och förbjuds att köra bil.

– Att kvinnor får rösta och ställa upp politiskt är symboliskt viktigt. Det saudiska kungahuset har gått i den här riktningen med mycket små steg, och lokalvalet kan ses som ett experiment där man testar lite försiktigt. Sedan får vi se vad nästa steg blir, säger Janson.

"viktigt för hela landet"

Enligt Haifa al-Hababi, som stöttas av såväl kvinnor som män i sin kampanj, har valet varit en viktig sak för hela landet.

– Inte bara för kvinnorna. Det är viktigt för männen och den nya generationen som måste inse att det är viktigt att alla deltar i samhället, att det faktiskt har betydelse.

FAKTA

Saudiarabien

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnorna nu för första gången får delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Kvinnor står under manligt förmyndarskap. Kvinnliga demokratiaktivister har i särskilda aktioner trotsat förbudet för kvinnor att köra bil genom att sätta sig bakom ratten och sedan publicera bilder av det på sociala medier.

TT