CAR: Minst två döda i skottlossning

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. Minst två personer har dödats och cirka tjugo skadats i oroligheter i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, samtidigt som en folkomröstning om ny konstitution inletts. Under söndagseftermiddagen rapporterades om både skottlossning och granatbeskjutning.

De värsta sammandrabbningarna inträffade i en stadsdel där majoriteten av befolkningen är muslimer. Vittnen berättar för nyhetsbyrån Reuters hur de hört skottlossning strax efter det att FN:s fredsbevarande styrkor gick in i stadsdelen för att stödja dem som förhindrats att rösta.

Många har hoppats att omröstningen skulle bli det första steget mot en återgång till fred och normalitet i landet, som de senaste åren skakats av sekteristiska strider mellan kristna och muslimska grupper.

Tidigare under söndagen skadades fem personer i stadsdelen med beteckningen distrikt PK5, när anhängare till ja- respektive nejsidan i omröstningen drabbade samman. Skottlossning och explosioner hördes även i distriktet Gobongo, ett viktigt fäste för den kristna milisgruppen Anti-balaka.

Folkomröstningen ses som ett viktigt test inför president- och parlamentsvalen om två veckor. Nästan två miljoner av de totalt 4,8 miljoner invånarna har registrerat sig för omröstningen. Men bara 15 000 kopior av den föreslagna konstitutionen har tryckts, vilket innebär att få väljare fullt ut känner till innehållet.

TT-AFP