Paris hedrar offer i det tysta

UTRIKES

Parisattacken. En månad har gått sedan terrordåden i Paris. Frankrikes undantagstillstånd innebär fortsatt demonstrationsförbud, men i det tysta hedrar parisarna offren för attentaten den 13 november.

I kvarteret kring baren Le Carillon och restaurangen Le Petit Cambodge där 15 människor fick sätta livet till öppnade boende på söndagen upp fönster och balkonger för att spänna fast färgglada girlanger. Grannkollektivets budskap var att "återerövra" de nedblodade gatorna med färg och kärlek till minne av de döda.

Blommor och ljus

Vid konsertlokalen Bataclan, där 89 personer dog, var det fortsatt en stadig ström med människor som lade ned blommor och tände ljus för att sedan tillbringa några tysta minuter framför det växande havet av minnesgåvor. Andra parisare valde att följa uppmaningen "Je suis en terrasse" (Jag sitter på uteservering), som växt fram som en symbolisk hashtag efter dåden, och tillbringade dagen på närliggande barer och kaféer.

– Det här är så fint att se. Det här är ett sätt för oss att hitta igen styrkan efter det som har hänt, säger 36-åriga ingenjören David Hamentien till TT och pekar på girlangerna som fladdrar över Rue Bichat, där Le Carillon och Le Petit Cambodge ligger.

– Vi bara måste fortsätta som vi gjort förut och försvara det fria liv vi lever, annars har de ju vunnit, fortsätter han med hänvisning till gärningsmännen som totalt dödade 130 människor.

Tomt vid skyltning

Men det är tydligt att dåden påverkar den franska huvudstaden. Folksamlingarna som vanligtvis brukar ses utanför den traditionella julskyltningen vid varuhusen La Fayette och Le Printemps har krympt påtagligt och andelen parisare som åker kollektivtrafik har minskat.

En kypare som jobbar på en populär uteservering knappt hundra meter från attentatsplatsen vid Rue Bichat säger att när det gäller just hans restaurang så har gästerna återvänt. Även om han medger att stämningen har blivit annorlunda.

– Stamgästerna kom tillbaka efter ungefär tre dagar, men sedan har det kommit nya kunder. Jag tror att de vill visa sitt stöd genom att vara här, säger han.

TT