Protester mot Rousseff i Brasilien

UTRIKES

Brasilien. Tiotusentals människor gick ut på gatorna i Brasilien och krävde president Dilma Rousseffs avgång. Det var den första nationella demonstrationen sedan processen om hon ska ställas inför riksrätt eller inte drog igång.

Trots den stora uppslutningen var demonstrationerna runt om i landet relativt små jämfört med liknande protester tidigare i år. I augusti demonstrerade 135 000 människor och i mars 210 000 i Brasiliens största stad São Paulo.

– Det här är bara en uppvärmning, det kommer att ske en enorm mobilisering i januari, sade Paloma Morena som deltog i söndagens protester i São Paulo.

Stora demonstrationer skulle kunna sätta press på ledamöter att rösta för att Rousseff ska ställas inför riksrätt.

Oppositionen anklagar Rousseff för att ha brutit mot landets budgetlagar och manipulerat regeringens ekonomi för att kunna bli återvald vid förra årets presidentval. Högsta domstolen har tillfälligt stoppat granskningen av anklagelserna mot presidenten men den kommer att tas upp igen den 16 december.

De brasilianska medborgarnas missnöje grundar sig även bland annat i den ekonomiska krisen som råder i landet, och misstankarna om Rousseffs inblandning i den jättelika mutskandalen kring statliga oljejätten Petrobras. Rousseff har hittills inte anklagats formellt. Detta trots att hon var Petrobras styrelseordförande under den värsta fasen i härvan.

TT-Reuters