Le Pen tar sikte på presidentposten

UTRIKES

Frankrike. Högerextrema Nationella fronten blev - trots ledning i sex av tretton regioner - snuvade på segrar i det franska regionalvalet. Men med nära sju miljoner väljare på sin sida har ledaren Marine Le Pen stark medvind inför presidentvalet 2017.

– Jag tror att hennes chanser är mycket stora. Detta har väldigt lite att göra med vad som hänt under de senaste månaderna. Det är inte Charlie Hebdo och Bataclan som skapade Le Pen. Grunden ligger i svagheter i de ekonomisk-sociala systemen, säger Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson.

"En glädjelös seger", skriver den franska tidningen Le Monde om resultatet av valen, som var de första efter terrorattentaten i Paris den 13 november. För trots att Nationella frontens kandidater blev snuvade på segern så samlade partiet 6,8 miljoner röster i den andra valomgången - 800 000 fler än i den första och en rekordnotering för partiet.

Hotet inte borta

Och om inte socialisterna uppmanat sina väljare att taktikrösta på högern, samt uppmanat sina kandidater att dra sig ur, hade två av regionerna sannolikt styrts av det främlingsfientliga partiets representanter.

– Valresultatet visar att mobiliseringen mot Nationella fronten var tillräckligt stark när båda de andra sidorna var beredda att gå emot, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Socialisterna lyckades ta makten i fem av regionerna, medan högern segrade i sju. Men den franske premiärministern, socialisten Manuel Valls, konstaterar att "hotet från extremhögern inte har undanröjts, långt ifrån". Högerledaren Nicolas Sarkozy kallade valresultatet "en varning" till alla politiker, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Politiska kartan omritad

– Den här trepartikonkurrensen är det nya i fransk politik. Nationella fronten är ingen oppositionell uppstickare, utan det är tre stora block som valsystemet och väljarna måste hantera, säger Marie Demker.

För att återta initiativet inför presidentvalet om 16 månader krävs att socialisterna och högern enas om reformer för att få fart på tillväxten och säkra välfärden, anser Mats Karlsson. Samtidigt måste de identifiera sakfrågor och skiljelinjer som inte driver väljarna i händerna på Nationella fronten.

– Lyckas man inte med detta - och det är verkligen inte lätt - har Le Pen vägar in till dem som röstar både till höger och vänster. Med 42 procent av rösterna i Nord-Pas-de-Calais-Picardie visar Marine Le Pen att hon kan vara uppe nära hälften i en andra valomgång. Med god ledning kan hon driva det ännu längre, säger Mats Karlsson.

FAKTA

Regionalvalen i Frankrike

Valen gällde det politiska styret i Frankrikes totalt 17 regioner - de 13 i Europa samt även Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana och Réunion. Flera av regionerna är nyskapade efter en större regionsammanslagning tidigare i år.

Valen hölls i två omgångar, där det krävdes minst tio procent i den första omgången för att få gå vidare till den andra. Det parti som blir störst i varje region garanteras makten med hjälp av bonusmandat.

Under den första omgången, som hölls den 6 december, fick Nationella fronten flest röster i sex regioner. I den andra valomgången blev dock partiet inte störst i någon av regionerna. I stället vann Socialistpartiet i fem av regionerna, medan de konservativa Republikanerna tog makten i sju.

Valdeltagandet låg på 58 procent i den andra valomgången, 8 procent högre än i den inledande.

Valen var de sista före presidentvalet i april och maj 2017. Presidentvalet hålls, liksom regionalvalen, i två omgångar.

TT