Amerikansk talibanfånge inför rätta

UTRIKES

USA. Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl tillfångatogs av talibaner i Afghanistan. Men han firades inte som någon hjälte när han släpptes.

Nu ställs han inför krigsrätt i USA.

Bergdahl anklagas för att ha deserterat och för att ha uppträtt otillbörligt inför fienden, uppgav hans advokat på måndagen enligt Reuters. Hans fall ska prövas av en militärdomstol. Datum för en inledande rättegångsförhandling på basen Fort Bragg kommer att offentliggöras senare, meddelade armén.

Fem år

Bergdahl satt fången i fem år i Afghanistan. Inför hotet om att ställas inför militärdomstol har han för första gången berättat om sin fångenskap hos talibanerna.

– Hur kan jag förklara för någon att det gör ont att stå i ett tomt mörkt rum? Det gjorde ont i kroppen, men det var mer än så. Jag kunde vakna upp utan att minnas vem jag var. Jag ville skrika, men kunde inte, så jag skrek inne i mitt huvud.

Bergdahl, som satt fången hos talibanerna längre än någon annan amerikansk soldat, berättar sin historia i podcasten "Serial" - hans första offentliga framträdande sedan han släpptes 2014.

Ville visa världen

I skydd av mörkret smet Bowe Bergdahl ut från militärbasen i Afghanistan 2009. Varför han gjorde det framgår inte helt tydligt i det första avsnittet i podcast-följetongen, som bygger på 25 timmar inspelade intervjuer med Bergdahl.

I intervjun säger Bergdahl att han, inspirerad av roman- och filmfiguren Jason Bourne, bestämde sig för att samla in underrättelseinformation om talibanerna för att sedan återvända till basen.

– Jag hade en vild idé om att visa för världen att jag kunde vara vad alla som ser på bio vill vara, jag ville bevisa att jag var en sådan person.

Tanken var också att agerandet skulle sätta i gång en stor sökinsats och sätta ljuset på dåligt ledarskap inom armén. Men det dröjde inte länge innan Bergdahl blev tillfångatagen av en grupp lojal med talibanerna. Enligt säkerhetskällor torterades Bergdahl svårt under tiden i fångenskap.

Förrädare

Den 21 maj 2014 tillkännagav USA:s president Barack Obama, flankerad av Bowe Berghdals föräldrar, soldatens hemkomst. Han hade frigetts i en fångutväxling.

Men Bergdahl togs inte emot som någon krigshjälte. Kort efter hemkomsten riktades skarp kritik mot soldatens agerande: han hade frivilligt gått in på fientligt område och i videor uttalat ord på pashto och arabiska.

Kongressledamöter har dömt ut fångutväxlingen, i vilken fem talibaner frigavs, som olaglig. Bergdahl anklagades för att vara förrädare och desertör som kan ha samarbetat med talibanerna - anklagelser som fortfarande hänger över honom.

I dag måste Bowe Bergdahl ha livvakt när han lämnar sitt hem.

FAKTA

Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Den USA-ledda styrkan gick in för att beröva talibanerna - som då kontrollerade landet - makten, då de ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad.

Sedan dess har en utländsk styrka på som mest 130 000 man funnits i landet. Vid årsskiftet avslutade Nato officiellt sitt stridande uppdrag, men tusentals soldater, med främst rådgivande funktioner, finns kvar i landet.

Förra året dödades 3 699 civila i strider i Afghanistan, det högsta antalet sedan FN började föra statistik 2009. Det är en ökning som enligt Svenska Afghanistankommittén fortsatt under 2015.

TT