Obama varnar IS-ledare

UTRIKES

USA. USA:s president Barack Obama lovar på nytt att förinta terrororganisationen Islamiska staten och svär att vinna tillbaka IS-kontrollerade landområden. Han varnar också IS-ledare: "Ni står på tur".

Försvarsminister Ashton Carter kommer att resa till Mellanöstern för att säkra ytterligare militärt stöd i kampen mot IS, sade Obama på försvarshögkvarteret Pentagon i Washington på måndagen.

IS har sedan den USA-ledda koalitionen inlett bombningarna förlorat kontrollen över områden i Syrien och Irak, enligt Obama, och IS-ledare har dödats en efter en:

– IS-ledare kan inte gömma sig och vårt nästa budskap till dem är helt enkelt: Ni står på tur, sade Obama i en märkbart stridslysten ton.

Han har mött kritik på hemmaplan för att inte göra tillräckligt i kampen mot IS, särskilt i efterdyningarna av terrordådet i San Bernardino i Kalifornien då 14 personer dödades av ett par som sade sig vara IS-hängare.

Nu sade Obama att koalitionen bland annat angriper IS oljekällor:

– Vi slår till mot dem hårdare än vad vi någonsin har gjort. När vi klämmer ihop hjärtat gör vi det svårare för IS att pumpa ut sin propaganda till resten av världen.

TT-AFP-Reuters